Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515996
Complexnummer
515992 - Onze Lieve Vrouwe ter Nood
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82739/95
Kadastrale aanduiding
Heiloo E 1365
Kapellaan 6, 1851 PE te Heiloo

Omschrijving

Omschrijving

TOEGANGSPOORT aan de Runxputteweg, als onderdeel van het complex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood', daterend uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. De toegang tot het bedevaartsterrein aan de Runxputteweg is gerealiseerd ten behoeve van de bezoekers die per trein arriveerden. Direct ten noorden van het terrein bevindt zich hiertoe de halte 'Onze lieve Vrouwe ter Nood', die nog steeds enkele keren per jaar wordt gebruikt. Het hek in de doorgang is recent vernieuwd. De gemetselde toegangspoort bestaat uit een brede doorgang onder een tuitgevel met links hiervan een kleinere doorgang. Beide doorgangen zijn voorzien van hardstenen hoekblokken en een ontlastingsboog in de vorm van een korfboog. De poort is anderhalf steens dik en opgetrokken in rode handvormsteen waalformaat in kruisverband met (vernieuwde) platvolle voeg. De tuitgevel en het lagere muurdeel boven de kleine doorgang heeft het metselwerk een achtpuntig pleistermotief. De poort heeft op beide hoeken een versnijding die evenals de drie steunberen tegen de achterzijde gedekt is met genoemde leien.

Waardering

TOEGANGSPOORT van omstreeks 1925 gesitueerd aan de Runxputteweg van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch, ruimtelijke en functioneel onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515992. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden