Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515997
Complexnummer
515992 - Onze Lieve Vrouwe ter Nood
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82739/143
Kadastrale aanduiding
Heiloo E 1365
Bij Kapellaan 6, 1851 PE te Heiloo

Omschrijving

Omschrijving

AANLEG en twee HEKPIJLERS aan de Kapellaan gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. De parkachtige aanleg in Engelse landschapsstijl dateert uit 1912. Allereerst is begonnen met het aanplanten van bos en het graven van een vijver in het oostelijk deel. Met de vrijkomende grond is eveneens in 1912 de calvarieberg aangelegd. Vanaf het rustaltaar, gelegen aan de vijver, bevindt zich een zicht-as naar de westelijker gelegen bedevaartskerk. Linksvoor de bedevaartskerk is een slingerend bospad aangelegd, dat langs de noordzijde van de open middenruimte in een wijde boog om de vijver voert en langs de zuidran van het middenterrein in een rechte lijn eindigt bij de bedevaartskerk. Langs het gehele pad bevinden zich op regelmatige afstand dertien kruiswegstaties. Aan de Kapellaan bevinden zich twee rechthoekige hekpijlers opgetrokken in rode en gele genuanceerde machinale baksteen waalformaat in kruisverband met platvolle voeg. De pijlers zijn voorzien van een korte ezelsrug en een versnijding opzij, gedekt met rode tegeltjes. Iedere pijler wordt afgesloten door een hardstenen afdekplaat met kraalprofiel. Aan de binnenzijde van iedere pijler bevindt zich een hardstenen hoekblok ter versteviging. Tussen de pijlers bevindt zich een niet oorspronkelijk houten spijlenhek.

Waardering

AANLEG in Engelse landschapsstijl uit 1912 met twee HEKPIJLERS aan de Kapellaan van omstreeks 1925 zijn van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel en ruimtelijk onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze lieve Vrouwe ter Nood'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515992. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1915
exact
tuinaanleg
verbouwing
1915
1925
globaal
Hekpijlers

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
hekpijlers
n.v.t.
niet van toepassing
tuinaanleg