516044 - Boerderijcomplex
Bergschenhoek B 1809
Bij Rottekade 121, 2661 JS te Bergschenhoek

Inleiding

TOEGANGSHEK, in Ambachtelijk Traditionele stijl, uit het derde kwart van de negentiende eeuw, behorende tot een complex waartoe ook een boerderij met aangebouwde stal behoort. Het hek bevindt zich aan het begin van de oprijlaan.

Omschrijving

Het hek heeft twee hardstenen pijlers met koppen, waaraan de draaihekken met pijlpuntstijlen zijn bevestigd. Op de pijlers is een inscriptie te lezen met de tekst: 'Te wonen bij het nuttig vee gelijk als Vader Jacob dee, het land te bouwen is mijn kunst, mijn hart en zinnen zijn bewunst'.

Waardering

Het hek is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van karakteristieke erfbebouwing.

Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Het hek is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek