516054 - Scheepswerf Van Duijvendijk BV
Krimpen aan den IJssel A 7170
IJsseldijk 332, 2922 BM te Krimpen aan den IJssel

Inleiding

WOONHUIS onderdeel van scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk, gebouwd in opdracht van de heer Otto als directeurswoning bij de tegenoverliggende scheepswerf aan het eind van de 19e eeuw in Neo-Renaissancestijl.

Het pand ligt tegen de zuidzijde van de dijk net buiten de kern van Krimpen en is omgeven door hoge bomen.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis op rechthoekig grondplan, twee bouwlagen en een kapverdieping hoog met een één bouwlaag tellende voorgevel met hoofdentree aan de dijkzijde. Het pand is grotendeels opgetrokken in rode baksteen met zijgevels uitgevoerd in gele baksteen en een gepleisterde benedendijks gelegen eerste bouwlaag. Het pand heeft een afgeknot schilddak belegd met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en een houten gootlijst op klossen waaronder een cordonlijst is aangebracht. Voor-, zij- en achterschild bevatten houten dakkapellen met frontonbekroning. Voor- en zijgevels zijn versierd met gepleisterde banden en blokken op de gevelhoeken. De vensteropeningen bevatten schuifvensters en hebben een gepleisterde omlijsting voorzien van blokken, afgesloten met hanekammen voorzien van boogstenen.

De centraal in de voorgevel (noord) geplaatste entreepartij springt iets naar voren en wordt door een trapgevel met een natuurstenen bekroning afgesloten. De houten paneeldeur met vensters heeft aan weerszijden gestucte gebandeerde pilasters. Het bovenlicht is omgeven door een gestuct, gebroken segmentboogvormig fronton met een pinakelvormig element. Aan weerszijden van de middenrisaliet zijn twee vensters geplaatst.

De beide zijgevels hebben in de eerste en tweede bouwlaag twee vensters waarvan die in de eerste bouwlaag voorzien zijn van luiken. Tussen de beide bouwlagen is een waterlijst aangebracht.

De achtergevel heeft rechts over beide bouwlagen een driezijdige uitbouw met in de eerste bouwlaag segmentboogvormige openingen waarin de vensters onder bovenlichten en de terrasdeur op het zuiden iets teruggeplaatst zijn. Op de verdieping een driezijdige serre bestaande uit een deels met glas gevulde houten ombouw onder een driezijdig schilddak met een overkragende gootlijst. De linker gevelhelft heeft op de begane grond en de verdieping een venster.

Waardering

Woonhuis bij het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een monumentaal dijkhuis langs de IJsseldijk behorend bij een voor het rivierengebied karakteristieke bedrijfstak.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dijkhuis in Neo-Renaissancestijl met een rijke detaillering. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Her woonhuis is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de dijk en heeft ensemblewaarden vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de scheepswerf.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Dijkwoning Villa, directeurwoning op dijk