Inleiding

COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS en twee houten LOODSEN behorende bij de scheepswerf Van Duijvendijk, gesitueerd aan de IJsseldijk in Krimpen aan den IJssel. Van een scheepswerf op deze plaats werd al in 1622 melding gemaakt. De familie Otto had de werf tot 1912 in handen. Nadat de werf jaren buiten bedrijf was geweest, kocht dhr. Duijvendijk de werf in 1938-1939. Hij nam de bestaande loodsen uit het begin van de twintigste eeuw over, alsmede de bestaande dwarshelling en een woonhuis dat in opdracht van Otto aan het einde van de negentiende eeuw was gebouwd.

NB De scheepshelling ligt centraal op het terrein en is in de tweede helft van de twintigste eeuw volledig gerenoveerd. De helling wordt niet in de bescherming opgenomen. Een derde loods aan de uiterste westzijde van het terrein werd verbouwd tot kerk.

Omschrijving

Het complex is gelegen op een langgerekt perceel evenwijdig aan de IJssel bij Krimpen aan den IJssel. Eén van de loodsen is op het zuidoostelijke deel van de werf, direct aan de dijk gesitueerd en loopt met de langszijde parallel aan de dijk. De tweede, grotere loods staat in de zuidwestelijke hoek, haaks op de dijk met de kopse kant naar de weg. Het zuidelijke deel van deze loods met dwarsbouw werd in het eerste decennium van de twintigste eeuw verbouwd tot woning. Het stenen woonhuis is tegenover de werf gelegen tegen de zuidzijde van de dijk met de hoofdgevel naar de weg gericht.

Waardering

Het scheepswerfcomplex bestaande uit twee loodsen en een woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als zeldzaam geworden voorbeeld van een vroeger veel voorkomende industrie langs de grote rivieren.

De scheepswerf is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam geworden typologisch voorbeeld van een scheepswerf met voor de late 19e en vroege 20e eeuw karakteristieke bebouwing. Het merendeel van de bebouwing is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De scheepswerf is van stedenbouwkundige waarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie van de verschillende onderdelen en hun historisch-functionele en beeldbepalende situering aan de rivier.