516076 - N.V. Tricotfabriek G.J. Willink
Winterswijk L 4866
Tricot 51, 7101 AH te Winterswijk
Tricot 53, 7101 AH te Winterswijk
Tricot 55, 7101 AH te Winterswijk
Tricot 57, 7101 AH te Winterswijk

Inleiding

SPOELERIJ (1912-1922) gebouwd als onderdeel van het complex 'NV Tricotfabriek G.J. Willink' naar ontwerp van de architect AREND GERRIT BELTMAN (1869-1934) met medewerking van de constructeur MARTEN JAN CHRISTIAAN BROUWER (1873-1944). De spoelerij is vrijwel centraal gesitueerd op het driehoekige terrein omsloten door de Groenloseweg, de Wilhelminastraat en de Prins Hendrikstraat in Winterswijk. De vrijstaande spoelerij is gebouwd in drie fasen. De oostelijke helft bestaande uit drie bouwlagen, is gerealiseerd in 1912. In 1915 is de spoelerij uitgebreid aan de westzijde met één bouwlaag. Hierop werden in de derde fase drie bouwlagen vervaardigd, waarvan de bovenste (vierde) bouwlaag, daterend uit 1922, minder zwaar is uitgevoerd.

Omschrijving

De SPOELERIJ met rechthoekige plattegrond bestaat uit drie en gedeeltelijk uit vier bouwlagen afgesloten door een plat dak. Het is een wit geschilderd betonskelet naar het systeem Hennebique. Het gebouw heeft een transparant karakter door de invulling van het betonnen skelet met grote raampartijen met verdiepte velden. De verticale geleding van de eerste drie bouwlagen bestaat uit twee maal een smalle, één maal een brede pilaster op de scheiding van de vensterassen. De pilasters eindigen op de derde bouwlaag in respectievelijk tweemaal één console, één maal twee consoles afgesloten door een hoofdgestel. Tussen de pilasters bevinden zich in de eerste drie bouwlagen regelmatig verdeelde twaalf-ruits ramen (3x4) met een gietijzeren roedenverdeling. De vierde bouwlaag onderscheidt zich van de onderste drie bouwlagen qua vormgeving door het gebruik van twee acht-ruits ramen (2x4) in plaats van één twaalf-ruits raam, en een decoratieve bloktandlijst als fries. De NOORDGEVEL is een langsgevel, onder te verdelen in zeven traveeën bestaande uit drie vensterassen en één travee bestaande uit twee vensterassen. In de derde travee van rechts wordt in de centrale vensteras hiervan afgeweken door de toepassing van dubbele geklampte laadluiken ten behoeve van een bevoorradingsschacht. Tevens bevindt zich uiterst rechts tegen de gevel een brandtrap. De OOSTZIJDE is de kopse zijde, die voorheen verbonden was met een voormalig deel van het industrieel complex. De oostzijde toont drie bouwlagen, waarvan iedere bouwlaag is opgedeeld in drie traveeën door middel van betonnen pilaren. Op de derde bouwlaag is deze ruimten dichtgezet. De ZUIDGEVEL is een langsgevel vrijwel identiek aan de noordgevel. Op de begane grond bevindt zich in de derde travee een dichtgezette ingangsportiek. De WESTGEVEL is een kopse gevel bestaande uit drie traveeën met een vensterindeling identiek aan die in de noord- en zuidgevel. De begane grond is een gesloten geveldeel, dat grensde aan een voormalig deel van het industrieel complex. Het INTERIEUR betonskelet één grote ruimte onderbroken door regelmatig verdeelde betonnen pilaren naar het systeem Hennebique.

Waardering

SPOELERIJ (1 912-1922) gebouwd als onderdeel van het complex 'NV Tricotfabriek G.J. Willink' in opdracht van G.J. Willink naar ontwerp van de architect AREND GERRIT BELTMAN (1869-1934). De spoelerij is van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als goed voorbeeld van een historisch gegroeide spoelerij als onderdeel van het complex naar ontwerp van de architect Arend Gerrit Beltman

- als representatief voorbeeld van rationele fabrieksbouw met een kenmerkend flexibel schakelsysteem

- vanwege de zeldzaamheidswaarde als een van de vroegst bewaard gebleven voorbeelden van een betonskelet naar het systeem Hennebique in Nederland

- vanwege de ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Spoelerij