516076 - N.V. Tricotfabriek G.J. Willink
Winterswijk L 4784
Tegenover Groenloseweg 2, 7101 AH te Winterswijk

Inleiding

FABRIEKSSCHOORSTEEN gebouwd als onderdeel van het complex 'NV Tricotfabriek G.J. Willink' door de firma CANIY-HERFKENS uit Venlo. De schoorsteen bevindt zich aan de noordoostzijde van het terrein omsloten door de Groenloseweg, Wilhelminastraat en de Prins Hendrikstraat te Winterswijk.

Omschrijving

De ronde, rode bakstenen SCHOORSTEEN is circa vijfenveertig meter hoog. De betonnen fundering bevindt zich op kiezel en zand. De buitenzijde heeft een doorsnede van vier meter, aan de top circa 1,80 meter.

Waardering

FABRIEKSSCHOORSTEEN van het complex 'NV Tricotfabriek G.J. Willink' gebouwd door de firma CANIY-HERFKENS uit Venlo. De schoorsteen is van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als functioneel en beeldbepalend onderdeel van het complex. De schoorsteen representeert als enig overgebleven exemplaar meerdere voormalige schoorstenen van de textielfabrieken te Winterswijk

- als herkennings- en markeringspunt voor de omgeving onder meer vanwege de hoogte van circa vijfenveertig meter

- vanwege de ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen