516167 - Sluiscomplex
Eemnes K 614
Eemnes K 633
Eemnes K 659
Eemnes K 658
Bij Korte Maatsweg 5, 3755 PK te Eemnes

Omschrijving

De tussen de Noordpolder te Veld en de Maatpolder gelegen SCHUTSLUIS is gelegen aan het einde van de Eemnesser vaart, daar waar deze overgaat in de buitenvaart. De dubbelkerende sluis bestaat uit grauwe bakstenen kolkwanden verhoogde sluishoofden met rollagen en vlechtingen, die door een bakstenen trap zijn te bereiken. De sluishoofden hebben natuurstenen dekzerken op de hoeken. In elk sluishoofd bevindt zich een stel houten puntdeuren, die in 1993 zijn vernieuwd. Elk paar deuren bevat een rinket (schuif) met ijzeren bedieningsstang. Op alle deuren is een eenvoudig ijzeren hekje gezet. In de sluiswanden zijn enkele haalkommen aangebracht.

Over de sluis ligt een in 1993 vernieuwde loopbrug die buiten de bescherming valt.

Waardering

De sluis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een laat negentiende eeuwse schutsluis in de Eemnesser vaart, op de plaats van oudere exemplaren. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging in de Eemnesser vaart in relatie tot het naastgelegen gemaal.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis

vernieuwing sluis