516235 - Woningcomplex
Onstwedde T 1138
Oosterholtsweg 3, 9591 VE te Onstwedde

Omschrijving

De één verdieping hoge ARBEIDERSWONING (omstreeks 1900, Ambachtelijk-traditionele stijl) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een wolfdak tegen rechte topgevel waarop oranje Hollandse pannen; gemetselde schoorsteen op de nok; houten makelaar; strakke houten windveren. De gevels worden geleed door vensters met roedenverdeling deels onder rollaag.

In de topgevel van de voorgevel (oostzijde) drie zesruits vensters waarboven twee tweeruits zaadvensters. Aan de linkerzijde van de topgevel een zesruits venster.

Aan de voorzijde van de krimp in de zuidgevel een houten deur waarin glas met tweeruits bovenlicht; aan de zijkant een liggend tweeruits vensters en een houten deur. Aan de zijkant van de tweede krimp een liggend tweeruits venster.

In de achtergevel (westzijde) vier tweeruits venster.

In de noordgevel drie getoogde vierruits vensters, een opgeklampte houten deur en een tweeruits venster.

Waardering

Arbeiderswoning van het krimpjestype van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een arbeiderswoning van het krimpjestype uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur