Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516301
Complexnummer
516300 - Woningcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82766/55
Kadastrale aanduiding
Zuidhorn F 2979
Nieuwstraat 6, 9801 CS te Zuidhorn

Omschrijving

Omschrijving

HERENHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS. Het deels onderkelderde herenhuis is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van natuursteen, onder een samengesteld schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan. Het dak heeft een kroonlijst, drie gemetselde schoorstenen met kap en een houten piron.

De voorgevel (noord) met gepleisterde hoekpilasters heeft vier H-vensters met licht getoogd glas-in-lood bovenlicht onder een getoogde strek en natuurstenen onderdorpels die overgaan in een natuurstenen cordonlijst; een rijk gedecoreerde dubbele paneeldeur, onder een licht getoogd bovenlicht binnen een houten omlijsting met kroonlijst, en een natuurstenen stoep. In de oostgevel een H-venster met licht getoogd glas-in-lood bovenlicht onder een getoogde strek; een dubbele paneeldeur onder een licht getoogd glas-in-lood bovenlicht met getoogde strek en natuurstenen stoep met pad van marmeren tegels tussen natuurstenen randen. Aan de oostgevel een verspringend geveldeel met aan de noordzijde een H-venster met licht getoogd glas-in-lood bovenlicht onder een getoogde strek; een gevelsteen met "B.P. 1860". De westgevel heeft een blokbepleistering.

De achtergevel (zuid) heeft twee getoogde achtruits vensters met getoogde strek; twee getoogde tweeruits keldervensters met diefijzers; een dubbele paneeldeur onder een tweeruits bovenlicht binnen een houten omlijsting en natuurstenen stoep. In het verspringende geveldeel een licht getoogd zesruits venster met strek en een smal vierruits venster met strek.

Het aangebouwde ACHTERHUIS met HEK is opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een wolfdak met windwijzer en uilenbord, gedekt met zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan. In de noordgevel met aan één zijde een ingezwenkte topgevel met voluut, dubbele getoogde houten schuurdeuren onder een dubbele halfsteens segmentboog. De deels vernieuwde oostgevel heeft een gewijzigde indeling (1974) en later gewijzigde aanbouwtjes. Tussen de oostgevel en het buurhuis is een sober, ijzeren beweegbaar HEK bevestigd. De zuidgevel is vernieuwd (1974). De westgevel heeft een paneeldeur met bovenlicht met levensboom onder rollaag, drie licht getoogde T-vensters met segmentboog en natuurstenen onderdorpels, drie kleine houten vensters met diefijzer en houten onderdorpel steunend op twee consoles, en een deur (niet origineel).

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de ooster- en westerkamer de houten vensterbanken met blinden. In de oosterkamer de houten schouw geverfd in marmerstructuur, met gepleisterde schacht met rondboogmotief en kroonlijst. In de hal de paneeldeuren met stucdecoraties erboven; de vloer van Bremer zandsteen; de houten trap met aan één zijde een leuning bestaande uit spijlen van hout en ijzer, met houten handlijst met voluut en ijzeren vleugelstuk als aanzet. In de keuken de houten schouw met decoratief gepleisterde schacht; het decoratief gepleisterde plafond. In de kelder de vloer van Bremer zandsteen en het houten balkenplafond. In het garagedeelte van het achterhuis de vloer van Bremer zandsteen; de ijzeren pomp aan houten schacht; het deels betegelde aanrecht met twee koperen kranen.

Waardering

Herenhuis met aangebouwd achterhuis met hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een herenhuis met achterhuis uit omstreeks 1860

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving

- vanwege de aardige interieuronderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met schuur en hek

- vanwege de opvallende ligging midden in het dorp direct aan de openbare weg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516300. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1831
1831
exact
verbouwing
1860
1860
exact
huidige uiterlijk
verbouwing
1974
1974
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden