Inleiding

HERENHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS met HEK en vrijstaande SCHUUR, volgens een gevelsteen gebouwd in 1860. De opdrachtgeefster was vermoedelijk Bieuwina Posthumus. In literatuur over het pand wordt echter gezegd dat het huis in 1831 is gebouwd ter vervanging van een oudere woning. Wat zou betekenen dat het huis in 1860 is verbouwd en zijn huidige eclectische uiterlijk heeft gekregen. In 1974 is het huis opnieuw verbouwd waarbij het interieur van zowel het woonhuis als het achterhuis een andere indeling hebben gekregen. Tevens zijn toen in de achter- en zijgevels van het achterhuis grotendeels nieuwe vensters en deuren geplaatst. In en aan het huis bevinden zich een aantal restanten afkomstig van afgebroken Groninger borgen, met name stenen mannenkopjes en twee leeuwen.

De woning is direct aan de openbare weg gelegen, daarvan enkel gescheiden door een reeks van acht hardstenen STOEPPALEN, die door kettingen met elkaar en het huis zijn verbonden. Een sober ijzeren HEK met twee beweegbare delen scheidt de openbare weg van de met keien bestrate ruimte voor het aangebouwde achterhuis. Achter het huis markeert een hoog HEK tussen de woning en schuur de overgang van binnenplaats naar achtertuin.

Waardering

Complex bestaande uit een herenhuis met aangebouwd achterhuis met hek, vrijstaande schuur, twee hekken en stoeppalen van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van complex, bestaande uit een herenhuis, schuur, hekken en stoeppalen uit omstreeks 1860

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving

- vanwege de functionele relatie tussen de verschillende onderdelen