516300 - Woningcomplex
Zuidhorn F 2979
Nieuwstraat 6, 9801 CS te Zuidhorn

Omschrijving

SCHUUR bij herenhuis, gebouwd omstreeks 1860. De schuur is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers, afgesloten door een gepleisterde cordonlijst. Het zadeldak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft decoratieve windveren en een goot met decoratieve gootlijst. In de zuidgevel twee ijzeren roosvensters en vijf kleine gevelopeningen (voor duiven) met een dwarsgeplaatste baksteen. In de oostgevel twee opgeklampte deuren met rollaag en vier ijzeren roosvensters, en een rij in de gevel gemetselde mannenkopjes (afkomstig van een oude Groninger borg). In de noordgevel een licht getoogd staand venster met ijzeren kruisroeden, een licht getoogd negenruits venster, vier kleine gevelopeningen (voor duiven), en in de gevel gemetselde mannenkopjes en sierstenen.

Schuur bij herenhuis uit 1860 van algemeen belang

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving met elementen afkomstig van oude Groninger borgen