527985 - woonhuis met tuin e.a.
Jorwerd G 925
Seerp van Galemawei 15, 9022 AB te Mantgum

Omschrijving

De rentenierswoning heeft globaal een vierkante plattegrond en wordt gedekt door een afgeknot schilddak met zwart geglazuurde platte Friese pannen met op de vier hoeken achthoekige schoorstenen met borden en puntig piron. Het gebouw is uit bruine baksteen opgetrokken; de voorgevel heeft een plint van gefrijnde natuursteen, de achter- en zijgevels hebben een gemetselde plint. Onderlangs de dakrand loopt een geprofileerde kroonlijst met florale decoraties. De voorgevel wordt aan weerszijden begrensd door ondiepe pilasters met spiegelvlakken. De twee T-vensters aan weerszijden van het middenrisaliet staan op een doorlopende stenen waterlijst. Zij zijn lichtgebogen en voorzien van geornamenteerde stucomlijsting met palmet. De schuin geplaatste pilasters met spiegelvlakken van het gemetselde middenrisaliet lopen door tot de geprofileerde tympaanachtige afsluiting ervan. Een natuurstenen bordes van tweemaal twee treden met natuurstenen platen aan de voorzijde en gietijzeren leuning leidt naar de brede houten voordeur met gietijzeren roosters die zich in een diepe portiek bevindt. De vloer van de portiek is betegeld; de zijmuren zijn met twee spiegelvlakken versierd. De leuning van het bordes bestaat uit spijlen met lansvormige afsluiting; de voordeur heeft dubbele zijlichten en een bovenlicht. Boven de hoofdingang is een balkon met gietijzeren balustrade; het rust op consoles en is voorzien van een geprofileerde lijst. De dubbele balkondeuren hebben zijlichten. In de rechter zijgevel zitten drie T-vensters met gebogen strekken. De twee langere steunen op een natuurstenen cordonlijst. Onder het kleinere venster zit het raam van de provisiekelder. Aan achterzijde is een houten hok met afdak en sierlijst aangebouwd. In het dakschild zitten drie nieuwe dakvensters. In de linker zijgevel zitten drie T-vensters met gebogen strekken, in het dakschild een nieuwe dakkapel. In de achtergevel is rechts een nieuw raam ingebracht. Links is een houten, deels met platen overdekte veranda aangebouwd. Het rechter gedeelte van de veranda, vóór de deur die toegang geeft tot de gang, is origineel. Het -grotere- linker gedeelte is van recenter datum. Twee dubbele houten tuindeuren geven toegang, vanaf de kamer, tot de veranda. Een houten aanbouw verbindt de achterzijde met een lange houten schuur. Het INTERIEUR is qua indeling nog grotendeels origineel. De gang verdeelt het huis in twee gelijke delen. In de gang ligt een marmeren tegelvloer. Een gepleisterde boog vormt de scheiding tussen voor en achter. Links van de gang bevindt zich een voorkamer waarin onder meer: de oude vensterluiken met sjabloneerwerk, een schoorsteenmantel van zwart marmer, een vloer van brede houten planken, originele paneeldeuren. Rechts van de gang een kamer met originele vensterbanken en luiken, en kasten met originele deuren met profielen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning