Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516406
Complexnummer: 
516404 - Lutje Willink
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
19787/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Berkelland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Geesteren
X-Y coördinaat: 
234650 - 460200

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Het ten noorden van het voorhuis gelegen en haaks op de voorgevel gesitueerde BAKHUIS dateert uit 1865. Het is in baksteen opgetrokken (kruisverband), het zadeldak wordt deels door een rode oud Hollandse pan, deels door golfplaten gedekt. Op de nok is een originele schoorsteen bewaard gebleven die is voorzien van een op kolommen rustende dekplaat. Tegen de achtergevel heeft een moderne uitbreiding plaatsgevonden. De VOORGEVEL bezit een opgeklampte schrotendeur met een weldorpel. Het deurkozijn rust op Bentheimer zandstenen neuten. Boven de deur bevindt zich een tweeruits bovenlicht. Links hiervan is een venster gesitueerd met een zesruits schuifraam en een gecementeerde lekdorpel. Venster en deur zijn voorzien van een 11/2-steens strek. In de geveltop bevindt zich een rond venster met gietijzeren roedenverdeling die bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste omgekeerde halve cirkels. Alleen de voorgevel bezit een gesneden windveer. Het linker gedeelte van de LINKER ZIJGEVEL is door een linker en smaller terugspringend modern gedeelte in tweeën te verdelen. In het rechter en oorspronkelijke gedeelte van de gevel zijn drie vensters met gedeelde betonramen en een opgeklampte, recht gesloten staldeur aanwezig. In de ACHTERGEVEL komt een halfrond afgesloten deur voor die wordt geflankeerd door twee moderne halfrond afgesloten vensters met enkelruits ramen. Boven de deur bevindt zich een getoogd zolderluik (rustend op een uitgemetselde lekdorpel), dat evenals de overige muuropeningen door een rollaag wordt afgesloten. De RECHTER ZIJGEVEL is identiek aan de linkergevel voor wat betreft de aanbouw. Het linker gedeelte bezit drie vensters van het type getoogde betonnen ramen op uitgemetselde lekdorpels. Tussen de vensters zijn op onregelmatige afstand van elkaar rechtgesloten staldeurtjes met boven- en onderdelen die onafhankelijk van elkaar scharnieren, geplaatst. De kleine aangebouwde ligstal bezit identieke vensters zoals hiervoor beschreven en twee segmentboogvormig afgesloten opgeklampte deuren. Het INTERIEUR is ten dele gewijzigd ten behoeve van de aangebouwde kalverstal, maar in hoofdvorm aanwezig. Bijzonder is de ovendeur met erboven de forse schouwbalk die over de breedte van het bakhuis is geplaatst. Het bakhuis deed vroeger ook wel dienst als zomerwoning.

Waardering

BAKHUIS uit 1865.

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een redelijk goed bewaard voorbeeld van een negentiende eeuws bakhuis.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink.

- Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHekweg97274 DNBijGeesteren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Bakhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GeesterenL702

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18651865exactvervaardiging