Inleiding

BOERDERIJ-COMPLEX 'Lutje Willink', gebouwd in 1867 en later in onder andere 1911 uitgebreid met o.a. een bakhuis en een schuur.Op het erf bevinden zich behalve de bovengenoemde objecten tevens twee kapbergen en moderne bijgebouwen die niet onder rijksbescherming vallen. Het complex omvat de volgende van rijkswege te beschermen onderdelen: 1. BOERDERIJ MET AANGEBOUWDE SCHUUR 2. BAKHUIS 3. SCHUUR. De vrij in het landschap gelegen, ten noorden van de Hekweg gesitueerde boerderij, is te bereiken vanaf de Hekweg via een zandpad met eikenbomen. De Hekweg vormt de verbindingsweg tussen Borculo en Neede.

Waardering

BOERDERIJ, BAKHUIS en SCHUUR gelegen op een erf dat door een zandpad, geflankeerd door eikenbomen van de Hekweg wordt ontsloten.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard boerderij-complex uit de tweede helft van de 19de eeuw, uitgebreid in eerste kwart 20ste eeuw. Het complex is voor een belangrijk deel van belang vanwege de esthetische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het voorhuis bezit enkele waardevolle interieur-onderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een landschappelijk gebied en speelt daarin een beeldbepalende rol. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van dit ten oosten van Borculo gelegen gebied.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de naamgeving Lutje Willink en de door vererving daarvan afgeleide benamingen als Klein Willink, Groot Willink en Nieuw Groot Willink. Boerderijen met deze benamingen zijn alle ten zuiden van de Hekweg te vinden. Het complex geeft tevens, o.a. vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen en de compleetheid van de erfbebouwing, een bijzonder goed beeld van het agrarische leven en het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.