Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516407
Complexnummer: 
516404 - Lutje Willink
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
19787/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Berkelland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Geesteren
X-Y coördinaat: 
234670 - 460212

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

SCHUUR De vrijstaande in baksteen (kruisverband) opgetrokken SCHUUR, ligt ten noorden van het achterhuis en is ten opzichte van de achtergevel, haaks geplaatst. Tot halverwege de hoogte van het schilddak is het deels met golfplaten en stro gedekt, terwijl het onderste gedeelte met oud Hollandse pan is belegd. De dakschilden zijn ver naar beneden doorgetrokken. Het dak is aan de geveleinden afgewolfd, maar alleen aan de voorgevel geheel van golfplaten voorzien met uilebord en huisteken. De naar de weg gekeerde zijde van de schuur wordt als VOORGEVEL aangemerkt. Deze is symmetrisch ingedeeld, waarbij ter weerszijden van de opgeklampte dubbele deeldeuren, die gelijk zijn geplaatst aan de gevel, een rondboogvenster en een opgeklampte staldeur voorkomt. De segmentboog die de deeldeuren boven afsluit bevat een sluitsteen die het jaartal '1874' vermeldt. Twee gepleisterde aanzetstenen van de boog en twee gepleisterde blokken halverwege de hoogte van de deuren flankeren de toegang. De LINKER ZIJGEVEL bezit van links gezien twee halfrond afgesloten drieruits gietijzeren stalraampjes (vorktracering), omgord door een rollaag. Twee, recht afgesloten, staldeuren zijn in het midden van de gevel gesitueerd. Het rechter gedeelte bezit drie rechthoekige vensters met drieruits stalraampjes waartussen om en om twee staldeuren zijn geplaatst. De ACHTERGEVEL bezit twee niet meer oorspronkelijke dubbele staldeuren, waarvan het rechtse stel iets kleinere deuren bezit die boven en onder onafhankelijk van elkaar scharnieren. Beide muuropeningen worden door 11/2-steens korfbogen afgesloten en door vijf sluit- en aanzetstenen gemarkeerd. Aan weerszijden van de grote deuren zijn rondboog vensters geplaatst met door roeden verdeelde ramen van het type kerkraam). Geheel links bevindt zich een moderne schuifdeur. De RECHTER ZIJGEVEL bezit in het linker gedeelte evenals in de linker zijgevel twee halfrond afgesloten stalraampjes (vorktracering) en twee staldeurtjes waarvan er een in het rechter gedeelte van de gevel is aangebracht in het nieuwe muurwerk waarin voorts drie betonnen vensters met tweeruits ramen.

Waardering

SCHUUR

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tot een boerderijcomplex behorende schuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundig belang als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van boerderijcomplex Lutje Willink. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHekweg97274 DNBijGeesteren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Schuur(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GeesterenL702

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19111911exactvervaardiging