Borculo G 837
Borculo G 838
Borculo G 685
Eibergseweg 58, 7273 SR te Haarlo
Eibergseweg 58 A, 7273 SR te Haarlo

Omschrijving

BOERDERIJ met (aangebouwde) SCHUUR van het hallehuistype onder twee zadeldaken met de nok haaks op de weg als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex ' Kotte'. Aan de zijde van het voorhuis bevindt zich de aangebouwde endskamer onder een zadeldak waarvan het rechter dakschild aansluit op het ter plaatse van het voorhuis opgewipte zadeldak van de boerderij. De daken bezitten aan de schuine zijden windveren en zijn deels gedekt met gesmoorde oud-Hollandse, verbeterde Hollandse pannen en met rode Tuile du Nord pannen. Het dak watert af zonder goten. Zowel op de nok van het voorhuis als op de nok van de endskamer bevindt zich een gemetselde schoorsteen. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld en voorzien van een gepleisterde grijs geschilderde plint. In het metselwerk zijn verder geen geledingen en decoraties aangebracht. Sommige vensters in het voorhuis en in het achterhuis zijn vernieuwd zoals de betonnen stalraampjes in de zijgevel van het achterhuis die de oorspronkelijke getoogde of halfronde ijzeren stalraampjes vervangen. De ACHTERGEVEL is samengesteld uit de gevel van het achterhuis en de achtergevel van de aangebouwde rechts hiervan gelegen schuur. De gevel van het achterhuis heeft in het midden een korfboogvormig afgesloten onderschoer met twee gepleisterde aanzetstenen en een sluitsteen. In de openingen bevinden rechtgesloten deeldeuren en een middeler. Links hiervan bevindt zich een korfboogvormig afgesloten mestdeurtje met aanzetstenen en een sluitsteen. De aansluitende gevel van de schuur heeft in het midden een korfboogvormig afgesloten deeldeuropening met twee gepleisterde aanzetstenen en een sluitsteen. In de openingen bevinden zich een dubbele deeldeur en een middeler. Zowel links als rechts hiervan bevinden zich een rechtgesloten betonnen stalraampje en twee korfboogvormig afgesloten mestdeurtjes met aanzet- en sluitstenen. Boven de deeldeuropening bevindt zich een getoogd hooiluik. Beide gevels zijn voorzien van licht uitkragende houten topgevels. De LINKER ZIJGEVEL heeft ter plaatse van het voorhuis en aansluitende endskamer vijf rechtgesloten vensters met negenruits ramen en luiken. In aansluiting op het voorhuis bevinden zich in het bedrijfsgedeelte meerdere betonnen stalramen en twee mestdeurtjes.

Waardering

Historisch gegroeide BOERDERIJ met (aangebouwde) SCHUUR als onderdeel van het boerderijcomplex 'Kotte', daterend uit de periode 1850-1940 met mogelijk een oudere kern. De boerderij is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde :

- als goed voorbeeld van een historisch gegroeide in ambachtelijke-traditionele trant gebouwde Achterhoekse hallehuisboerderij met (aangebouwde) schuur. De boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven onder meer qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Kenmerkend is onder meer de achtergevel met onderschoer.

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie van de boerderij als hoofdonderdeel met de overige gebouwen van het boerderijcomplex gelegen in het buitengebied van Haarlo.

- als goede weergave van het agrarische leven op de boerderij in de tweede helft van de negentiende eeuw en de vroege twintigste eeuw in de Gelderse Achterhoek.

Complex bezit vermoedelijk een oudere kern.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij