Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516425
Complexnummer
516422 - Nijhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82937/154
Kadastrale aanduiding
Geesteren I 1003
Slaapdijk 2, 7275 CH te Gelselaar

Omschrijving

Omschrijving

Het BAKHUIS, dat ten noorden van het voorhuis is gesitueerd, is in baksteen opgetrokken. De voorzijde is, behalve de topgevel die in halfsteens verband is uitgevoerd, gemetseld in kruisverband evenals de aanbouw. Het bakhuis met zadeldak, is gedekt met rode oud-Hollandse pan. Op de nok bevindt zich een schoorsteen, het dakvlak wordt aan de voorzijde bekroond door een huisteken (kruis op ruitvorm). De opgeklampte deur met kraalprofiel, wordt links, in de VOORGEVEL, door een streklaag afgesloten evenals het vierkante venster met vierruits schuifraam. Het eveneens opgeklampte deurtje geheel rechts, bevindt zich onder het opgewipte dakgedeelte en wordt door eensteens rollaag bekroond. In de geveltop sluit een rondvenster met roedeverdeling in de vorm van een Andreas-kruis de van gesneden windveren voorziene gevel af.

De LINKERZIJGEVEL bezit in het aangebouwde gedeelte drie vensters met 2x(1+2)-ruits ramen op uitgemetselde lekdorpel. Rechts is een opgeklampte deur gesitueerd. De ACHTERGEVEL is beschoten. De lage RECHTERZIJGEVEL is blind uitgevoerd. Het INTERIEUR bevat een houten balkenplafond.

Waardering

BAKHUIS uit het vierde kwart van de negentiende eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in hoofdvorm goed bewaard bakhuis.

-\tVan stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige bijgebouwen en gelegen op de kruising van twee belangrijke wegen speelt het een beeldbepalende rol.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex Nijhof. Het complex geeft een goed beeld van het agrarisch leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516422. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver