Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX genaamde 'Nijhof' onstaan vanaf het derde kwart van de negentiende eeuw bestaande uit: 1. BOERDERIJ ('Nijhof') 2. SCHUUR 3. BAKHUIS 4. WATERPUT De boerderij van het hallehuistype, met bijgebouwen is noordwestelijk gelegen van de dorpskern van Gelselaar, waar Slaapdijk en Broekhuisdijk elkaar kruisen. Op het deels met veldkeien belegde erf bevinden zich behalve het naar het noorden gekeerde voorhuis van de boerderij, een schuur en het bakhuis met moestuin waarbij een Bentheimerzandstenen put. Een aan de oostzijde gelegen open schuur en klein bijenhok naast het bakhuis, komen niet voor rijksbescherming in aanmerking.

BOERDERIJ-COMPLEX ontstaan vanaf derde kwart negentiende eeuw.

- \tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard boerderijcomplex uit de derde kwart 19de eeuw en uitbreidingen begin 20ste eeuw.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de vrije ligging in het landschap, op de kruising van twee belangrijke wegen. De waarde van het complex wordt voor een belangrijk deel bepaald door de samenstellende onderdelen die een fraai en compleet beeld opleveren van een historisch gegroeid boerenerf. Als zodanig vervult het een beeldbepalende rol in dit overwegend agrarische en landschappelijk gebied.

-\tVan cultuurhistorisch belang vanwege de compleetheid van de erfbebouwing. Als zodanig geeft het complex een goed beeld van het agrarische leven en het agrarische bedrijf in de Achterhoek in de periode 1850-1940. Daarnaast is er sprake van een duidelijk afleesbare ontwikkelingsgeschiedenis in relatie tot de agrarische (bedrijfs)ontwikkeling van het gebied.