Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516426
Complexnummer
516422 - Nijhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82937/159
Kadastrale aanduiding
Geesteren I 1003
Slaapdijk 2, 7275 CH te Gelselaar

Omschrijving

Omschrijving

WATERPUT De WATERPUT, mogelijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestaat uit een in segmenten opgebouwde bovengrondse ring van Bentheimer zandsteen. Waardering

Zandstenen WATERPUT

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een voor de Achterhoek karakteristieke in Bentheimer zandsteen opgetrokken waterput, mogelijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex. De waterput vormt samen met de schuur en de boerderij een waardevol ensemble waarbij de positionering van de complexonderdelen op het erf karakteristiek is zoals de direct naast het woongedeelte gelegen waterput.

- \tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de oorspronkelijke drinkwatervoorziening op een boerenerf in de Achterhoek alsmede als onderdeel van het boerderijcomplex Nijhof. Dit complex heeft een goed van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516422. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Waterput met haal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing