516606 - Graven complex
Megen F 801
Megen, Kerkhof, Schoolstraat

Inleiding

Het GRAFMONUMENT van de adellijke familie Van Blocklant is gesitueerd op het R.K. kerkhof van Megen, dateert uit 1861, bestaat uit een hardstenen kolom en wordt omgeven door een smeedijzeren hekwerk. Omstreeks 1995 is het graf gerestaureerd, waarbij de hardstenen bol is hersteld en het bekronende kruis en de uit IJsselsteentjes bestaande bakstenen voet zijn verdwenen.

Omschrijving

Het monument bestaat uit een vierkante hardstenen kolom, voorzien van een bekroning met bol. Op alle zijden van de pijler zijn inscripties aangebracht. Op de noordelijke zijde staat de tekst: "Opgerigt in den jare / 1861 / door de familie Poort". De zuidelijke en oostelijke zijde zijn in hoogreliëf voorzien van het wapenschild van de familie en bevatten respectievelijk de teksten: "Den weledelen hooggeboren heer / Ludovicus Carolus Baron / Van Blocklant / overleden te Megen den 19 maart 1815 / in den ouderdom van 77 jaren en 7 m. / en deszelfs huisvrouw / Margareta de Geus / overleden te Megen den 21 julie 1839 / in den ouderdom van 79 jaren en / bijna 9 maanden" en "Den weledelen hooggeboren / en weleerwaarden heer / Baron van Blocklant / overleden den 8 juny 1859 te / Ewijk op den huize Doddendaal / en begraven te Megen in den / ouderdom van bijna 70 jaren". Aan de westelijke zijde zijn in hoogreliëf de wapens van de families Van Blocklant en De Pelichu aangebracht, waaronder de tekst "Den weledelen hooggeboren heer / Joannes Petrus Eligius Baron / Van Blocklant de Pelichu / overleden te 's Bosch de ... mei 1812 / en begraven te Megen in den / ouderdom van bijna 81 jaren / en deszelfs huisvrouw / Johanna Theresia Jacoba Lucia Baronnes De Pelichu / overleden te Megen den 21 novem / 1835 in den ouderdom van 45 jaren en 8 maanden". Om de kolom staat een smeedijzeren hekwerk, gehangen aan op hardstenen poeren gestelde smeedijzeren hekpalen.

Waardering

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als specimen van katholieke grafcultuur, in het bijzonder als voorbeeld van de wijze waarop de katholieke elite zich bediende van historiserende stijlelementen als representatiemotief. Het heeft kunsthistorische waarde als voorbeeld van de atelierproduktie en vanwege de vormgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Grafmonument van de adelijke familie Blocklant

Libotte uit 1859, Sengers uit 1911.