516626 - Villa/koetshuis
Clarissenstraat 37, 5281 AX te Boxtel

Inleiding.

Aan de zuidzijde van het complex gelegen en aan de linkergevel van het woonhuis grenzend KOETSHUIS, met aan de straat een smeedijzeren sierhek met gietijzeren, deels getordeerde balusters op stenen voet met rechts een tweevleugelig inrijhek. Tegen de voorgevel aan weerszijden van de inrijpoort twee met een smeedijzeren hek omheinde hondenhokken. Rondom een klinkerbestrating.

Omschrijving.

Het bepleisterde koetshuis beslaat een T-vormige plattegrond en telt één hoge bouwlaag met zolderverdieping onder een, met blauwe bouletpannen gedekt, samengesteld dak. Over het hoofdvolume een schilddak met centraal in het voorschild een aankappend zadeldak, met gelijke nok en voet aan voor- en achterzijde. De gevels worden beëindigd met een omgaande kroonlijst, bestaande uit een daklijst met profiel en een geprofileerde, overstekende goot op klossen; dakoverstek met windveren aan de tuitgevels. In de symmetrische voorgevel van drie traveeën een risalerende middentravee met tuitgevel, waarin een geprofileerd kozijn met beglaasde dubbele koetsdeur met panelen en gietijzeren raamroosters, onder segmentboog. Onderaan schampstukken. Deels omlijsting met stucprofiel, ontspringend op kleine consoles en eindigend in sluitsteen. in de geveltop een licht getoogd, opgeklampt hooiluik met afzaat. Aan weerszijden in de overige traveeën een hooggeplaatst tweeruits getoogd klapraam boven een met een ijzeren spijlenhek omheind, houten hondenhok. Achtergevel met in het midden een dubbele, segmentbogige opgeklampte koetsdeur, met daarboven een dubbel, opgeklampt hooiluik; verder een mestluik en een rondvenster. Inwendig dient de rechter travee (met twee verbindingsdeuren, een achterdeur naar de tuin en de trap naar de hooizolder) als de eigenlijke overgang van het woonhuis naar de resterende vertrekken van het koetshuis, met daarin verder nog een paardenstal met ruiven en een drinkbak.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, verder bestaand uit het herenhuis met voorstoep voorzien van stoeppalen met ketting en siertuin, en als karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Clarissenstraat. Het is van belang wegens de gaafheid van de hoofdvorm en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit koetshuis, hondenhokken en sierhekwerk.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)