Inleiding.

Het aan de Clarissenstraat 37 op een driehoekig perceel gelegen complex beslaat een L-vormige plattegrond. Het complex bestaat uit een HERENHUIS (1) met aan de straatzijde een met kettingen afgezette voorstoep en aan de zij- en achterkanten een tuin; links van het pand ligt een aangebouwd KOETSHUIS (2) met een ijzeren sierhek en twee hondenhokken. Het complex, stilistisch behorend tot het Eclecticisme, werd in 1881 gebouwd in opdracht van de fabrikant J.P.C.A. van de Ven.

Voorheen vormde het perceel één geheel met het noordwaartsgelegen buurperceel, waardoor het aan de achterzijde grensde aan het Molenpad. Het buurperceel bezit aan de straatzijde nog het oude hekwerk.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de detaillering, het bijzondere materiaalgebruik alsmede de samenhang tussen de gaaf gebleven hoofdvorm en rijke interieurelementen uit de bouwtijd. Het heeft ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Clarissenstraat. Het is van belang wegens de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit herenhuis met voorstoep voorzien van stoeppalen met ketting, tuin, koetshuis met sierhekwerk en hondenhokken.