Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516663
Complexnummer
516661 - Langgevelboerderij.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82707/142
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Etten-Leur P 2425
Bij Hoge Donk 40, 4879 NB te Etten-Leur

Omschrijving

Inleiding.

De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Deze stal bevindt zich parallel aan de langgevelboerderij, langs de Beatrixweg.

Omschrijving.

De Vlaamse Schuur heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit geteerde houten planken en deels uit handvorm baksteen. Op het schilddak ligt riet. Bij de korte gevel naar de zijde van de Hoge Donk is de inspringing in plattegrond en kap voor de hoge dubbele deuren waar de hooiwagen binnen kon rijden. Deze korte gevel is van baksteen en heeft twee halfronde ijzeren stalraampjes met vorktracering en behalve de inrijpoort nog een lage toegangsdeur. De lange houten zijgevel is voorzien van diverse raam- en deuropeningen die met geteerde houten planken worden afgesloten. De overige gevels zijn blind. De lage linkerzijgevel is van baksteen, de achtergevel weer van hout.

Waardering.

De Vlaamse Schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516661. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G) Vlaamse schuur.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden