Inleiding.

Het complex bestaat uit de LANGGEVELBOERDERIJ (1) en de er tegenover gelegen VLAAMSE SCHUUR (2) en het BAKHUIS (3). Het complex dateert uit het derde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij is rond 1980 gemoderniseerd. Het complex bevindt zich op een viersprong in een oud akkerbouwgebied.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.