Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525729
Complexnummer
516661 - Langgevelboerderij.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82635/110
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Etten-Leur P 2425
Bij Hoge Donk 40, 4879 NB te Etten-Leur

Omschrijving

Inleiding.

Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw en bevindt zich tegenover de boerderij bij de ingang van het erf.

Omschrijving.

Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers. Op het zadeldak liggen rode Oudhollandse dakpannen. De korte voorgevel die naar de Hoge Donk is gekeerd bevat de toegangsdeur. In de topgevel is een klein halfrond venster geplaatst. De topgevel is afgewerkt met vlechtingen en heeft een getrapte tuit als bekroning. Ook de achtergevel is op deze wijze afgewerkt. Midden op het dak bevindt zich een vierkante baksteen schoorsteen. In de rechterzijgevel is een schuifvenster met gedeeld bovenlicht gezet. Hierbij staat op de hoek een ijzeren waterpomp, vermoedelijk uit de jaren dertig. Rechts is rond 1980 een vierkante, nu dichtgezette raamopening gemaakt. De overige gevels zijn blind.

Waardering.

Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het is van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516661. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden