Tegenover Jansbinnensingel 10, 6811 AJ te Arnhem

Omschrijving

BEELD van Bentheimer zandsteen, waarschijnlijk voorstellende Hestia (dochter van Kronos en Rhea), gesitueerd in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en Jansbuitensingel. Hestia was niet alleen de verpersoonlijking van het "huiselijke" haardvuur, maar ook de beschermgodin van het stadshaardvuur. Bij de Romeinen was zij bekend onder de naam Vesta. Het beeld is geplaatst op een zandstenen sokkel op vierkante grondslag. De sokkel bezit een eenvoudig geprofileerd basement en hierboven een zich licht verjongende schacht met aan elke zijde een paneel met spaarveld, dat aan de onder- en bovenzijde afsluit met een schouderboogje. Hierboven bevindt zich een fries met palmetten en een eenvoudig geprofileerde dekplaat. Hestia is geheel gekleed in een tot de op de voeten vallend, dun gewaad, dat aan de bovenzijde de rechter borst onbedekt laat. Over dit ondergewaad draagt zij een sterk geplooid kleed, afhangend vanaf haar armen en aan de achterzijde tot aan het voetstuk reikend. Met haar neerhangende linker hand houdt zij een tip van dit kleed vast. Het haar is aan de achterzijde bijeen gebonden, terwijl een paar lange strengen over de rug vallen. Op haar hoofd draagt zij een kroon. Aan haar voeten draagt zij sandalen met scheenbeschermers, voorzien van rozetten. Het rechter been dient als standbeen, het linker been als speelbeen. In de opgeheven rechter hand draagt zij een vuurpotje, waarvan het deksel is verdwenen. De rechter voet is geplaatst op een soort kussen of zak, waarbij aan de voorzijde bloemen liggen. Achter deze voet bevindt zich een thans beschadigde kroon. Links van Hestia staat een grote vaas waarin een kroon en zwaard. De vaas is gedecoreerd met een lauwerkrans.

Stenen BEELD van Hestia, (vermoedelijk) uit de 18e eeuw.

- Van kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een vermoedelijk 18e eeuws beeld met hoogwaardige esthetische kwaliteiten.

- Van ensemblewaarde als onderdeel van een laat-negentiende eeuwse plantsoen-aanleg in formele geometrische stijl, en als zodanig van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de karakteristieke 19e eeuwse singelstructuur ter plaatse.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van één aspect van de stedelijke ontwikkeling van Arnhem in de 19e eeuw; namelijk de verfraaiing van de stad met voorname singelparken. De gift van een groep beelden aan de stad Arnhem door F.G. Staatskin, baron van Brakell tot Brakell is hiervan een bijzondere uitdrukking.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinbeeld