Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516728
Complexnummer
516724 - Moscowa
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82879/25
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Arnhem B 501
Weg langs de Begraafplaatsen 2, 6815 AZ te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

BEGRAAFPLAATSAULA met BOVENWONING uit 1888 van twee bouwlagen en zolderverdieping op samengesteld grondplan. Het dienstgebouw bestaat uit een brede linker en een smalle rechter beuk en biedt plaats aan een aula (korfboog-gewelf) en een flankerend kohaniemvertrek in de eerste bouwlaag, en een gemoderniseerde bovenwoning in de tweede bouwlaag en de zolderverdieping. Het zadeldak is belegd met gesmoorde gegolfde pannen en watert af via houten bakgoten op klossen. In het linker dakschild zijn twee, en in het rechter dakschild is één hoge schoorsteen geplaatst. De wit gepleisterde gevels zijn voorzien van een zwart geschilderde plint.

De voorgevel bezit Tudorboogvormig afgesloten muuropeningen (vernieuwde deuren), een zwart geschilderde cordonlijst waarop twee gesluierde halve vazen ter plaatse van geblokt gepleisterde hoeklisenen, een afsluitende geprofileerde tuitgevel met klimmend keperboogfries, een gedenkplaat boven de aula-ingang met een opschrift in het Hebreeuws en Nederlands: "DE STOF KEERT WEDER TOT DE AARDE ZOOALS ZIJ WAS EN DE ZIEL KEERT TOT GOD DIE HAAR GEGEVEN HEEFT.

PREN.XII.7 Ao 5618" De rechthoekige vensters in de achtergevel hebben gewijzigde raamindelingen. De luiken zijn verwijderd.

Waardering

BEGRAAFPLAATSAULA met BOVENWONING uit 1888, van algemeen belang:

- als functioneel onderdeel van de joodse begraafplaats;

- als goed en betrekkelijk gaaf voorbeeld in wat het exterieur betreft van een gebouw in eclectische stijl;

- wegens de markante situering bij de hoofdingang in de zuidelijke punt van de begraafplaats, nabij de kruising van de Apeldoornseweg en de Weg langs de begraafplaatsen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516724. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Joodse begraafplaats met bovenwoning voor beheerder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden