516740 - Onderstation P.G.E.M.
Van Oldenbarneveldtstraat 90, 6827 AN te Arnhem

Inleiding

MAGAZIJNGEBOUW van het voormalige P.G.E.M. onderstation te Arnhem en thans in gebruik als kantoor bij de gemeentelijke Dienst Milieu en Openbare Werken. Het object is in 1939 gebouwd naar ontwerp van ingenieur H. Fels in Nieuwe Haagse School-stijl met functionalistische invloeden. Het gebouw staat direct aan de Van Oldenbarneveldtstraat en sluit aan de zuidzijde aan op het hijsgebouw (B). Het toegevoegde deel van de vijfde bouwlaag is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Bedrijfsgebouw dat bestaat uit een langgerekt voormalig magazijn van vier bouwlagen (recent één verdieping toegevoegd) en souterrain op rechthoekig grondplan. Aan de noordzijde naast de poort bevindt zich een kleine lage vleugel met een rijwielstalling in het souterrain, kantoorruimten in de eerste bouwlaag en kleed- en wasruimten in de tweede bouwlaag (thans kantoor). Zowel het hoofdgebouw als de lage vleugel hebben een plat dak met betonnen overstek. De gevels zijn opgetrokken in gele en rode baksteen en gemetseld in Noors verband met verdiepte voegen.

De VOOR- en ACHTERGEVEL van het magazijngedeelte zijn zestien vensterassen breed en hebben per bouwlaag een strook rechthoekige vensters tussen doorgaande betonnen latei en lekdorpel van basaltlava. De souterrainverdieping bezit lage drieruits ramen die gescheiden worden door bakstenen muurdammen. De eerste bouwlaag bezit twaalfruits onderramen met stolpgedeelte en vierruits bovenlichten met klapraampjes die gescheiden worden door wit gepleisterde dammen van gewapend beton. De tweede en derde bouwlaag bezitten achtruits onderramen met om en om een stolpgedeelte en vierruits bovenlichten die gescheiden worden door wit gepleisterde dammen van gewapend beton. De vierde bouwlaag bezit achtruits ramen die gescheiden worden door gemetselde muurdammen. De achtergevel heeft in de eerste bouwlaag ter plaatse van de derde tot en met de zevende vensteras een los- en laadplaats met luifel op twee ronde kolommen. De invulling van dit gedeelte is vernieuwd. De twee trappenhuizen op de hoeken van de achtergevel zijn tot boven de daklijst opgetrokken en voorzien van een om de hoek gaande, uitkragende glazen vliesgevel.

De RECHTER ZIJGEVEL bezit in de derde en vierde bouwlaag elk vijf gekoppelde tweeruits ramen met gezamenlijke lekdorpel. De lage vleugel heeft aan de straatzijde een rond licht, twee stroken van drie lage rechthoekige vensters boven elkaar en een brievenbus van basaltlava. De zijgevel rechts bezit in de souterrainverdieping vijf gekoppelde vierruits ramen; in de eerste bouwlaag een doorgaande hoge vensterstrook met draairamen die op de hoek met de achtergevel is afgerond; in de tweede bouwlaag vijf gekoppelde tweeruits ramen. De gevel aan het binnenterrein heeft een gemoderniseerde ingang in de hoek met het voormalige magazijngebouw en in de tweede bouwlaag vier gekoppelde lage enkelruits ramen.

MAGAZIJNGEBOUW uit 1939 van het voormalige P.G.E.M. onderstation te Arnhem.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld in exterieur van een industrieel gebouw in Nieuwe Haagse School-stijl van ir H. FELS. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende blokvormige bouwmassa's, de horizontale banden, het kettingverband, de verdiepte voegen en de stalen vensters. De zakelijke opzet en de glazen trappenhuizen aan de achterzijde verraden invloeden van het functionalisme. Als zodanig is het object een goed voorbeeld van het werk van ingenieur H. Fels.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het grotendeels behouden onderstation in Arnhem, dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing. Als zodanig heeft het object ensemblewaarde met de overige bedrijfspanden van dit voormalige industriële complex. Het object heeft met name vanwege het grote langgerekte bouwvolume en de ligging direct aan de Van Oldenbarneveldtstraat een bijzondere betekenis voor het aanzien van het industriegebied 't Broek en omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de technische ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening en als zodanig een zeer waardevol en, als onderdeel van het onderstation, zeldzaam overblijfsel van industriële architectuur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn

Functionalisme