516740 - Onderstation P.G.E.M.
Van Oldenbarneveldtstraat 90 B, 6827 AN te Arnhem
Van Oldenbarneveldtstraat 90 A, 6827 AN te Arnhem

Inleiding

Vrijstaande GARAGE van het voormalige P.G.E.M. onderstation te Arnhem en thans in gebruik als rijwielstalling bij de gemeentelijke Dienst Milieu en Openbare Werken. Het object is in 1939 gebouwd naar ontwerp van ingenieur H. Fels in Nieuwe Haagse School-stijl. De garage bevindt zich op de hoek van de Van Oldenbarneveldtstraat en de Broekstraat en is met de voorgevel georiënteerd naar het binnenterrein. De hoofdingang tot het complex bevindt zich aan de Van Oldenbarneveldtstraat tussen de garage en het voormalige magazijngebouw.

Omschrijving

Voormalige GARAGE van één bouwlaag en plat dak op rechthoekig grondplan. De gevels van gele en rode baksteen zijn gemetseld in Noorsverband met verdiepte voegen. Alle vensteropeningen zijn voorzien van stalen ramen en kozijnen. De lekdorpels zijn van basaltlava. Het dakoverstek, de lateien, de consoles en de luifel zijn van beton.

De zes traveeën brede VOORGEVEL bezit vijf grote ijzeren kanteldeuren onder een doorgaande luifel met getrapte consoles, en in de rechter travee een ingang en een rechthoekig meerruits raam.

De LINKER ZIJGEVEL heeft vijf gekoppelde vijfruits ramen.

De RECHTER ZIJGEVEL (aan de Van Oldenbarneveldtstraat) heeft in het midden twee ingehakte ingangen en daarboven vier gekoppelde vijfruits ramen. De hoek met de achtergevel is afgeschuind.

De zes traveeën brede ACHTERGEVEL (aan de Broekstraat) bezit een horizontale vensterstrook met per travee drie gekoppelde vijfruits ramen.

Het INTERIEUR van deze langshal bezit een constructie van beton. Deze bestaat uit zeven balken in de lengterichting met geprofileerde dakplaten ertussen en zeven vakwerkliggers in de dwarsrichting.

Voormalige GARAGE uit 1939 van het voormalige P.G.E.M. onderstation in Arnhem.

- Het object is van belang als functioneel onderdeel van het grotendeels behouden onderstation in Arnhem dat waardevol is wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing. De bedrijfsgebouwen vormen te samen een karakteristiek industrieel complex in Nieuwe Haagse School-stijl van ir H. FELS. Als zodanig heeft het object ensemblewaarde. Voorts bevat het object een zeldzaam interieuronderdeel in de vorm van een betonnen dakconstructie met vakwerkliggers.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Garage (G)

Functionalisme