Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516784
Complexnummer
516782 - Verschuerwijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82891/147
Kadastrale aanduiding
Arnhem Q 4139
Arnhem Q 5155
Rietgrachtstraat 113, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 115, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 117, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 119, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 121, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 123, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 125, 6828 KC te Arnhem
Broekstraat 1, 6828 PL te Arnhem
Broekstraat 3, 6828 PL te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

Kort WOONBLOKJE op U-vormig grondplan dat overhoeks is gesitueerd op de hoek van de Rietgrachtstraat en de Broekstraat en tegenover een pleinachtige verbreding van de Rietgrachtstraat. Het blokje bestaat uit beneden- en bovenwoningen, een voormalige werkplaats en twee (voormalige) winkels op de hoeken.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen (eerste bouwlaag en poorten) en gele baksteen (verdiepingen), en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag, en de eerste bouwlaag door een speklaag van wit pleisterwerk ter hoogte van de lateien.

De uitgespaarde rechthoekige muuropeningen met anderhalfsteense strekken zijn merendeels voorzien van tweelichts-schuifraamkozijnen met schuivende beneden- èn bovenramen (oorspronkelijk roedenverdeling in de bovenramen), en ingangspartijen met vernieuwde deuren, bovenlichten en luifeltjes. De winkels hebben aan weerszijden van de ingang in de afgeschuinde hoek een groot etalagevenster, alle onder bovenlichten en lateien. Aan de 'plein'zijde zijn luifels boven de etalagevensters aangebracht. Deze luifels worden ondersteund door houten achtzijdige zuilen in fantasievormgeving op hardstenen basementen. Het brede middenrisaliet tussen de winkels heeft in de eerste bouwlaag twee samengestelde vensters (het rechter was oorspronkelijk een toegang tot een werkplaats) en wordt afgesloten door twee gekoppelde topgevels met beschoten geveltoppen. Ook de afgeschuinde hoeken sluiten af met beschoten topgeveltjes. Onderlangs de dakrand aan de achterzijde bevindt zich een reeks vierkante vensters.

Het woonblok wordt overdekt door een samengesteld dak, dat gedekt is met rode gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde zijn enkele plat gedekte houten dakkapellen geplaatst. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. De topgevels worden afgesloten door windveren.

Waardering

WOONBLOK uit 1911-1913 met beneden- en bovenwoningen, twee (voormalige) winkels en een werkplaats.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk (chaletstijl-invloeden) en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau. Het object heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de architectonische kwaliteit en relatieve gaafheid in het exterieur.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516782. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1913
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Benedenwoning
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Chalet-stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Overeynder, W.F. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
De Roos, J.H. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Schaap, W.F.C. ; Gelderland
ingenieur
Brouwer, W.C. ; Gelderland
keramist / plateelbakker / tegelbakker