516782 - Verschuerwijk
Broekstraat 3 A, 6828 PL te Arnhem
Broekstraat 105, 6828 PN te Arnhem
Broekstraat 107, 6828 PN te Arnhem
Broekstraat 109, 6828 PN te Arnhem
Broekstraat 111, 6828 PN te Arnhem

Omschrijving

Langgerekt, geknikt WOONBLOK aan de noordzijde van de Broekstraat (tussen de Rietgrachtstraat en de Van Oldenbarneveldtstraat), bestaande uit 55 beneden- en bovenwoningen met ondiepe uitbouwen aan de achterzijde en een geïntegreerde rondboogpoort.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen (eerste bouwlaag en poorten) en gele baksteen (verdiepingen), en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De uitgespaarde rechthoekige muuropeningen met anderhalfsteense strekken zijn merendeels voorzien van tweelichts-schuifraamkozijnen met schuivende beneden- èn bovenramen (oorspronkelijk roedenverdeling in de bovenramen), en ingangspartijen met vernieuwde deuren en bovenlichten. In het linker gedeelte van de knik zijn de ingangen per vier samengebracht in eenvoudige inpandige portieken en in uitgebouwde rondboogportieken met topgevels. In het rechter gedeelte van de knik zijn de ingangen per drie of vier gekoppeld en gevat in gesneden houten omlijstingen met kroonlijstje, halve bollen en/of fronton. De gootlijn wordt regelmatig door topgevels doorbroken. Tussen de topgevels van de risalieten in het rechter gedeelte is de gevel hoger opgetrokken en voorzien van vierkante vensters. Dezelfde vensters van de zolderverdieping bevinden zich onderlangs de dakrand aan de achterzijde. De plat gedekte tweelaags uitbouwen aan de achterzijde worden geflankeerd door balkons. Het woonblok wordt overdekt door een langgerekt samengesteld dak, dat gedekt is met rode gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde zijn enkele plat gedekte houten dakkapellen geplaatst. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. Het dakoverstek aan de achterzijde van de naar voren gerooide woningen wordt ondersteund door houten schoren en muurstijlen. De topgevels worden afgesloten door windveren.

WOONBLOK uit 1911-1913.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk (chaletstijl-invloeden) en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau. Het object heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de architectonische kwaliteit en relatieve gaafheid in het exterieur.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Benedenwoning