516782 - Verschuerwijk
B.P. van Verschuerstraat 2, 6828 ZW te Arnhem
B.P. van Verschuerstraat 98, 6828 ZZ te Arnhem
B.P. van Verschuerstraat 100, 6828 ZZ te Arnhem
B.P. van Verschuerstraat 102, 6828 ZZ te Arnhem
Rietgrachtstraat 51, 6828 KB te Arnhem

Omschrijving

Langgerekt WOONBLOK aan de zuidzijde van de Rietgrachtstraat, bestaande uit 51 beneden- en bovenwoningen met ondiepe uitbouwen aan de achterzijde, een winkel (thans cafetaria) en een geïntegreerde rondboogpoort. Aan weerszijden van de poort en aan het linker uiteinde van het blok zijn enkele woningen naar voren gerooid.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen (eerste bouwlaag en poorten) en gele baksteen (verdiepingen), en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De uitgespaarde rechthoekige muuropeningen met anderhalfsteense strekken zijn merendeels voorzien van tweelichts-schuifraamkozijnen met schuivende beneden- èn bovenramen (oorspronkelijk roedenverdeling in de bovenramen), en ingangspartijen met vernieuwde deuren en bovenlichten. De enkele ingangen zijn voorzien van een houten luifel. De gekoppelde ingangen zijn ondergebracht in ondiepe rondboogportieken. Aan de straatzijde doorbreken topgevels de gootlijn. Tussen enkele van deze topgevels is de gevel hoger opgetrokken en voorzien van vierkante vensters. Dezelfde vensters van de zolderverdieping bevinden zich onderlangs de dakrand aan de achterzijde. De plat gedekte tweelaags uitbouwen aan de achterzijde worden geflankeerd door balkons.

Het winkeltje op de hoek van de B.P. van Verschuerstraat en de Rietgrachtstraat heeft aan weerszijden van de ingang in de afgeschuinde hoek een groot etalagevenster, alle onder bovenlichten en lateien. Aan de zijde van de Rietgrachtstraat is een luifels boven het etalagevenster aangebracht. Deze luifel wordt ondersteund door houten achtzijdige zuilen in fantasievormgeving op hardstenen basementen. De afgeschuinde hoek sluit af met een beschoten topgeveltjes.

Het woonblok wordt overdekt door een langgerekt samengesteld dak, dat gedekt is met rode gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde zijn enkele plat gedekte houten dakkapellen geplaatst. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. De topgevels worden afgesloten door windveren en zijn aan de straatzijde voorzien van beschoten geveltoppen.

WOONBLOK uit 1911-1913 met beneden- en bovenwoningen, een (voormalige) winkel en een rondboogpoort.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk (chaletstijl-invloeden) en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau. Het object heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de architectonische kwaliteit en relatieve gaafheid in het exterieur.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)