Klarendalseweg 223, 6822 GK te Arnhem
Vijverlaan 67, 6822 HC te Arnhem

Omschrijving

WOONBLOKJE op de hoek van de Klarendalseweg en de Vijverlaan dat bestaat uit twee woningen onder één kap. De linker woning is met de ingangspartij georiënteerd op de Klarendalseweg, de rechter op de Vijverlaan. De anderhalflaags woningen op samengesteld grondplan zijn opgetrokken in rode baksteen (kruisverband) en worden afgedekt door een schilddak met aankappingen ter plaatse van topgevels in de voor- en zijgevels. De topgevels zijn voorzien van windveren. Het dak is belegd met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af via houten bakgoten op gesneden klossen. De gemeenschappelijke schoorsteen op de nok wordt afgesloten door enkele uitgemetselde lagen baksteen. Het trasraam wordt, evenals alle muuropeningen, afgesloten door een rollaag. De gevel aan de Vijverlaan bezit ter plaatse van de linker woning een rechthoekig kelderlicht in het trasraam, daarboven een rechthoekig enkelruits trappenhuisvenster en rechts een groot rechthoekig venster met drie gekoppelde schuiframen (oorspronkelijk meerruits schuivende onder- en bovenramen). De rechter woning heeft in de gevel aan de Vijverlaan een groot rechthoekig venster met twee gekoppelde schuiframen en een terugliggende ingangspartij met afgeschuinde zijde en afsluitende houten latei met geknipte loodslabben. Dit ondiepe portiek bezit een opgeklampte deur met smeedijzeren beslag, een klein rechthoekig venster en in de afgeschuinde zijde een smal venster met draaiende onderraam en klappend bovenlicht. Beide topgevels zijn voorzien van een smalle verticale opening waarin een ijzeren rooster. Tussen de topgevels is op de scheiding van beide woningen een platgedekte houten dakkapel geplaatst (twee stolpramen).

De gevel aan de Klarendalseweg bezit onder een doorgaand dakschild de ingangspartij van de linker woning. Dit ondiepe portiek wordt afgesloten door een houten latei met geknipte loodslabben. De latei rust op een muurdam en op een bewerkte houten hoekstijl. In het portiek bevindt zich een opgeklampte deur, twee flankerende vierkante vensters en een verhoogd gemetseld stoepje. Het teruggelegen gedeelte van de gevel naast het portiek bezit in de eerste bouwlaag een schuifraam en in de geveltop een klapraam.

De zijgevel van de rechter woning heeft in het gedeelte onder doorgetrokken dakschild een rechthoekig trappenhuisvenster, en in het teruggelegen gedeelte een schuifraam in de eerste bouwlaag en een klapraam in de geveltop.

De smalle beuken van beide woningen zijn aan de achterzijde uitgebouwd onder doorgetrokken dakschild. In deze uitbouwen zijn de achter-ingangen geplaatst. Tussen de uitbouwen is de achtergevel over twee bouwlagen opgetrokken. Beide woningen bezitten in de eerste bouwlaag een rechthoekig venster met twee gekoppelde ramen met bovenlichten, en in de tweede bouwlaag (een platgedekte bakstenen dakkapel) een breed rechthoekig venster met drie gekoppelde enkelruits ramen.

WOONBLOKJE uit 1910-1911, bestaande uit twee woningen onder één kap.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een rijtje arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en zorgvuldig gedetailleerde architectuur. De hoofdvorm en de gevelindeling zijn goed bewaard gebleven. Het object is een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het woningbouwcomplex "Mussenberg", waarvan de kleinschalige opzet is geïnspireerd op de tuinstad-gedachte.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de vooruitstrevende situatie in Arnhem op het gebied van de volkshuisvesting, welke verbonden is met de Woningwet van 1902 (aandacht voor de volkshuisvesting, ontstaan van woningbouwverenigingen), de bekendheid met de buitenlandse moderne stedebouwkundige visies en het aantrekken van gekwalificeerde architecten.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok Twee onder een kap.