Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516813
Complexnummer
516797 - Mussenberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82861/8
Kadastrale aanduiding
Arnhem R 5164
Arnhem R 5166
Arnhem R 5169
Arnhem R 5163
Arnhem R 5165
Arnhem R 5162
Arnhem R 5168
Arnhem R 5167
Kazernestraat 24, 6822 HR te Arnhem
Kazernestraat 20, 6822 HR te Arnhem
Kazernestraat 22, 6822 HR te Arnhem
Kazernestraat 26, 6822 HR te Arnhem
Kazernestraat 28, 6822 HR te Arnhem
Kazernestraat 30, 6822 HR te Arnhem
Kazernestraat 32, 6822 HR te Arnhem
Kazernestraat 34, 6822 HR te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

WOONBLOK gesitueerd aan de oostzijde van de Kazernestraat tussen de Vijverlaan en de 1e Mussenstraat, bestaande uit een rijtje van acht woningen (nummers 20-34). De woningen zijn twee aan twee geschakeld met gekoppelde topgevels afwisselend aan de voor- en achterzijde. Omdat het terrein in zuidelijke richting afhelt, verspringt de noklijn halverwege het blok éénmaal in hoogte. De scheidingsmuur tussen de woningen is hier tot boven het dak opgetrokken en uitgevoerd als trapgevels met een afsluitende schoorsteen. Het dak bestaat aldus uit twee in elkaars verlengde gelegen zadeldaken met aankappingen ter plaatse van de topgevels aan de voor- en achterzijde. Op de nokken zijn vijf schoorstenen geplaatst die worden afgesloten door enkele uitgemetselde lagen baksteen. De daken zijn belegd met rode verbeterde hollandse pannen en wateren af via houten bakgoten op klossen. De topgevels worden afgesloten door geprofileerde windveren. Indien de woningen aan de voorzijde een topgevel hebben, dan is in het achterschild een brede platgedekte houten dakkapel geplaatst (drie gekoppelde klapramen). Omgekeerd geldt hetzelfde. De rode bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld. Het trasraam wordt, evenals alle muuropeningen, afgesloten door een rollaag.

Elke woning heeft in de VOORGEVEL een groot rechthoekig venster met twee gekoppelde schuiframen (oorspronkelijk met schuivende meerruits onder- en bovenramen) en een terugliggende ingangspartij met afgeschuinde hoek en afsluitende houten latei met geknipte loodslabben. In dit ondiepe portiek (per twee gekoppeld) bevindt zich een opgeklampte deur met flankerend zijlicht en een smal venster (draaiend onderraam, klappend bovenlicht) in de afgeschuinde hoek. De woningen met gekoppelde topgevels aan de voorzijde hebben hier een breed rechthoekig venster met vier gekoppelde enkelruits ramen. De ZIJGEVELS hebben aan de straatzijde een schuifraam in de eerste bouwlaag.

Alle woningen hebben in de ACHTERGEVEL een groot rechthoekig venster met twee of drie gekoppelde ramen (stolp- en/of schuiframen met bovenlichten). De achterdeur is geplaatst in een niet oorspronkelijke uitbouw naast dit venster. Boven de platte daken van genoemde uitbouwen bevinden zich kleine klapramen. De woningen met gekoppelde topgevels aan de achterzijde hebben hier een breed rechthoekig venster met vier gekoppelde enkelruits ramen.

Waardering

WOONBLOK uit 1910-1911, bestaande uit een rij van acht woningen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een rijtje arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en zorgvuldig gedetailleerde architectuur. De hoofdvorm en de gevelindeling zijn goed bewaard gebleven. Het object is een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het woningbouwcomplex "Mussenberg", waarvan de kleinschalige opzet is geïnspireerd op de tuinstad-gedachte.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de vooruitstrevende situatie in Arnhem op het gebied van de volkshuisvesting, welke verbonden is met de Woningwet van 1902 (aandacht voor de volkshuisvesting, ontstaan van woningbouwverenigingen), de bekendheid met de buitenlandse moderne stedebouwkundige visies en het aantrekken van gekwalificeerde architecten.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516797. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1911
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Overeynder, W.F. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
De Roos, J.H. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Schaap, W.F.C. ; Gelderland
ingenieur