Usquert C 1128
Streeksterweg 2, 9988 RC te Usquert

Omschrijving

VILLA "Biwema" bestaande uit een twee bouwlagen hoog gedeelte waar een gedeelte van een bouwlaag tegenaan is gezet. Het pand heeft gepleisterde gevels met rode bakstenen gevelbanden op een trasraam van rode klinkers afgedekt met een geglazuurde rand. Het samengestelde dak is gedekt met leien (kruisdak) en heeft een overstek met goot op houten consoles met daaronder een fries van houten schroten, en vier hoge bakstenen schoorstenen. Het pand wordt geleed door vensters met getoogd bovenlicht onder een wenkbrauwboog van rode baksteen met gepleisterde sluit- en aanzetstenen, die overgaat in de gevelbanden. Het gedeelte van twee bouwlagen heeft een geknikt zadeldak tussen twee in- en uitgezwenkte topgevels met een opklimmend houten fries en decoratieve windveren met houtsnijwerk. Een meandervormige gepleisterde cordonlijst geeft de scheiding aan tussen de eerste en de tweede bouwlagen. De hoofdentree bevindt zich in de noordgevel en bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met boven- en zijlichten met geslepen glas in art- nouveaumotief, die samen een boog vormen. De deur bevindt zich in een portiek met deels betegelde wanden en een vloer van cementtegels met bloemmotief. De portiek wordt afgesloten door een natuurstenen latei met daarboven een bovenlicht bestaande uit drie aaneengesloten boogvensters met glas-in-lood onder rode bakstenen segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel gevuld met vlechtwerk. Voor de deur een vier trede hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een gepleisterde pijler op vierkant grondslag, bekroond door een dekplaat met bovenop een ornament, en een glooiend bakstenen muurtje met gepleisterde afdekplaat. Naast de entree bevinden zich twee getoogde vensters, op de tweede bouwlaag drie, en in de top een openslaand venster met bovenlichyt met roedenverdeling onder een segmentboog met sluitsteen. De oostgevel heeft behalve twee vensters op de eerste en tweede verdieping een driezijdige erker met balkon. Aan de voorzijde van de erker een drielichtvenster met uit rondboogjes samengestelde glas-in-lood bovenlichten, onder een wenkbrauwboog met vlechtwerk, in de boogtrommel; aan de zijkanten een rondboogvenster met glas-in-lood bovenlicht. Het balkon heeft drie lessenaarsdakjes van verschillende hoogte, die worden gedragen door vier decoratieve houten pilaren, met elk een console aan de onderkant. Tussen de pilaren bevindt zich een opengewerkt houten hek. Het balkon is bereikbaar via openslaande glasdeuren met glas-in-lood boven- en zijlichten onder een wenkbrauwboog. De zuidgevel heeft een aangebouwde houten serre op een trasraam van rode klinkers afgedekt met een geglazuurde rand, onder een naar binnen gebogen, over de hele topgevel doorlopend, lessenaarsdak. De voorzijde van de serre heeft in het midden een getoogde schuifdeur met glasruit, met een groot raam aan weerszijden, alle met een bovenlicht met houten raamwerk ervoor. Aan de rechter zijkant bevinden zich drie geslepen Art-Nouveauruiten, met tweeruits bovenlichten. Links sluit de serre aan op de gevel met daarin twee smalle getoogde vensters. Op de tweede bouwlaag bevinden zich twee getoogde vensters en een groter getoogd zesruits glas-in-lood venster dat de trapopgang aangeeft. Bovenin de top een openslaand venster met bovenlicht met roedenverdeling. Aan de westgevel is het één bouwlaag hoge gedeelte gebouwd, onder een samengesteld geknikt dak, waarop drie dakkapellen met geknikt puntdak gedekt met leien; de windveren zijn in Art Nouveau stijl uitgevoerd en verhullen een drieruits venster met taps toelopend tweeruits bovenlicht. De zuidzijde van dit gedeelte heeft drie getoogde vensters, waarvan één kortere met roedenverdeling. De westzijde heeft een zijrisaliet onder een steekkap met in de topgevel decoratieve windveren en houtsnijwerk. In het risaliet bevindt zich een houten deur onder een natuurstenen latei met daarboven een bovenlicht bestaande uit twee aaneengesloten boogvensters met glas-in-lood onder een rode bakstenen wenkbrauwboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel met vlechtwerk; voor de deur een drie treden hoge stoep en aan weerszijden een smal tweeruits venster onder segmentboog. In de top openslaande deuren met getoogd bovenlicht. De hoek tussen het risaliet en de zuidgevel wordt gevuld door een uitgebouwd deel met twee kleine rondboogvensters. Links van het risaliet bevindt zich de zij-entree, bestaande uit een houten paneeldeur met geslepen deurlichten en identiek bovenlicht als deur in risaliet. Boven de deur een houten luifel ondersteund door drie houten pilaren, waarvan er twee tegen de muur staan, met bovenin een houten raamwerk met Art Nouveau motieven. Een gemetselde stoep met een bakstenen muurtje met gepleisterde hoekstukken en houten hekje verleent de toegang. Naast de entree een samengesteld venster onder een wenkbrauwboog. De noordzijde heeft een blind venster met een tegeltableau voorstellende een dorpsgezicht met opgaande zon. Op het tableau zijn nog leesbaar de letters TEL en A (hoogstwaarschijnlijk stond er "De Distel, Amsterdam"). Erboven in een blind rond venster, een tegeltableau met bloemmotief. In het geveldeel links aansluitend, aan de noordzijde twee en aan de westzijde één getoogd venster. In het INTERIEUR met oorspronkelijke indeling zijn onder meer van belang: in de hal en het tochtportaal de marmeren vloer; de lambrizering met marmermotief; de tochtdeur met boven- en zijlichten met geslepen glas; de rijk gedecoreerde houten trap met bordes met Art Nouveau glas-in-loodraam. In de verschillende vertrekken de gepolijste marmeren schouwen (indien aanwezig); de plafonds gedecoreerd met Art-Nouveau-sjabloonschilderingen en de paneeldeuren.

De villa is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rijk uitgevoerde renteniersvilla uit het begin van deze eeuw