Inleiding

Complex bestaande uit de renteniersVILLA "Biwema" met KOETSHUIS, opgetrokken in een mengeling van Art-Nouveau- en Chaletstijl. Het geheel is in 1903 in opdracht van landbouwer H. Reinders gebouwd. De architect was G. Nijhuis uit Groningen, die in het Zuiderpark in Groningen een zelfde soort villa heeft ontworpen. Het koetshuis is vrij gelegen aan de westzijde van de villa. Het complex wordt omgeven door een grote traditioneel-inheemse TUIN met diverse loofbomen en struiken en een weide met fruitbomen. De tuin heeft aan twee zijden een omgrachting die deels tot vijver is vergraven. Een oprijlaan met aan weerszijden bomen leidt naar de hoofd- en zij-entree. Het complex is markant gelegen midden in het dorp aan de zuidkant van de Streeksterweg.

Complex bestaande uit een renteniersvilla, een koetshuis en een tuin uit 1903, van algemeen belang

- als voorbeeld van een villacomplex uit het begin van deze eeuw