516994 - Complex Dorpstraat
Dorpstraat 41, 5133 AE te Riel

Inleiding.

Direct ten zuiden van de voormalige looierij staat het bijbehorende WOONHUIS (2) in Ambachtelijk-Traditionele stijl, daterend uit omstreeks 1895. Het vrijstaande gebouw wordt door een smalle steeg aan de noordelijke en zuidelijke zijde afgescheiden van de aangrenzende bebouwing. Het symmetrisch opgezette huis, dat middels een kleine verbindingsgang op de etage met de looierij is verbonden, staat direct aan de straat. In de jaren '20 is de voordeur vervangen.

Omschrijving.

Het eenlaags pand heeft een rechthoekige plattegrond (met uitbouw aan de achterzijde) en wordt gedekt door een zadeldak, voorzien van kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van vlechtingen. De symmetrische straatgevel telt vijf vensterassen en is voorzien van een hardstenen dorpellijst en gepleisterde plint, sluitstenen en dito fries. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten goot. De via een hardstenen trede bereikbare, getoogde paneeldeur met bovenlicht wordt aan beide zijden geflankeerd door eveneens getoogde T-schuifvensters, voorzien van ingebouwde houten rolluiken. In de zuidelijke zijgevel ter linkerzijde op de begane grond een zesruits schuifvenster, en twee kleinere zesruiters op de verdieping. Ook in de noordelijke zijgevel is op de verdieping een dergelijk raam toegepast. Waarschijnlijk is een tweede exemplaar ten behoeve van de verbindingsgang naar de looierij uitgebroken. Op de nok van het dak staan, ter plaatse van de zijgevels, twee schoorstenen met siermetselwerk. In het dakschild een drietal gietijzeren daklichten. Het interieur heeft een globaal symmetrische plattegrond met doorlopende centrale gang. Tegen de achtergevel staan een kleine, binnen de bescherming vallende aanbouw, haaks op het hoofdgebouw, onder een zadeldak, gedekt met kruispannen.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het complex heeft belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in het zuiden van Noord-Brabant; het is van belang als bijzondere uitdrukking van de technische en typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de leerlooierij in een landelijke gemeente rond 1900; architectuurhistorische waarden: het complex is van belang wegens de nog steeds afleesbare samenhang van het exterieur en het interieur en vanwege de relatie tussen de looierswoning en het bedrijfsgebouw; ensemblewaarden: het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek; zeldzaamheid: het complex is als voorbeeld van een middelgrote ambachtelijke leerlooierij betrekkelijk zeldzaam geworden; gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur.

Voordeur vervangen