Inleiding.

Aan de westelijke zijde van de Dorpsstraat staat, ten noorden van de kom van Riel, in een doorgaande, aaneengesloten lintbebouwing, het complex bestaande uit een LOOIERIJ (1) met WOONHUIS (2), daterende uit respectievelijk ca. 1890 en ca. 1895. Het is opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl.

Omschrijving.

De vrijstaande looierij staat ter rechterzijde van het woonhuis, parallel aan de weg. Via een kleine gang op de eerste verdieping is het bedrijfsgebouw met de etage van het woonhuis verbonden. Ook het bijbehorende woonhuis staat met de nok-as parallel aan de straat. De looierij is niet meer als zodanig in gebruik. Thans worden er goederen in opgeslagen.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het complex heeft belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in het zuiden van Noord-Brabant; het is van belang als bijzondere uitdrukking van de technische- en typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de leerlooierij in een landelijke gemeente rond 1900; architectuur-historische waarden: het complex is van belang wegens de nog steeds afleesbare samenhang van het exterieur en het interieur en vanwege de relatie tussen de looierswoning en het bedrijfsgebouw; ensemblewaarden: het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek; zeldzaamheid: het complex is als voorbeeld van een middelgrote ambachtelijke leerlooierij betrekkelijk zeldzaam geworden; gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur.