517028 - Kloosterkapel met Lourdesgrot
Schijndel G 5409
Schijndel, noordwestzijde v. kapel

Inleiding.

In de oksel van schip en transept aan de noordwestzijde van de kloosterkapel is rond 1900 in Traditionele Stijl een LOURDESGROT gebouwd met hekwerk, heiligenbeelden en sierbeplanting. De Schijndelse architect Ch. van Liempd heeft hieraan meegewerkt.

De Lourdesgrotten kwamen in de kerkelijke bouwkunst in zwang nadat in 1858 te Lourdes Maria aan de veertienjarige Bernadette Soubirous verscheen.

Omschrijving.

In een tuinachtige setting daalt een uit trottoirtegels en bakstenen samengesteld trapje af naar een met kiezelstenen bedekte plaats waaraan zich de Lourdesgrot bevindt. De grotendeels met klimop overwoekerde grot overspant de driehoekige ruimte tussen de eerste steunberen in de oksel van schip en transept en is aan de voorzijde afgezet met een symmetrisch, gebichromeerd smeedijzeren sierhek met puntspijlen in een aan de flamboyante stijl herinnerende vormgeving. In een nis van de grot een gepolychromeerd beeld van een staande, biddende Maria met rozenkrans, gestoken in een lang geplooid gewaad met lange sluier. Voor het hek op een steen een klein gepolychromeerd beeldje van een knielende en aanbiddende Bernadette.

Waardering.

De Lourdesgrot met hekwerk, heiligenbeelden en siertuin is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het rooms-katholicisme en de Maria-devoties van de Congregatie van de zusters van Liefde. Verder heeft het object waarde als representatieve uitdrukking van het type. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van met name het sierhekwerk.

Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, verder bestaande uit de kloosterkapel en het gehele aansluitende kloostercomplex met tuinen, dat als centraal moederklooster van de over het land verspreide Congregatie van Zusters van Liefde van belang is.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Lourdesgrot

Liempd, Ch. van ; Noord-Brabant