Inleiding.

De KLOOSTERKAPEL met verbindingsstuk tussen kapel en klooster (1) en de LOURDESGROT (2) van de Congregatie van de zusters van Liefde, Jezus en Maria, Moeder van Goede Bijstand maken onderdeel uit van een groot, overigens buiten de bescherming vallend kloostercomplex dat is gelegen op de hoek van de Pastoor van Erpstraat en de Kloosterstraat. De in 1898 gebouwde kloosterkapel is een uitbreiding van het vanaf omstreeks 1870 in delen opgetrokken kloostercomplex. Architect J. Kayser uit Maastricht ontwierp de kapel in Neo-Gotische stijl. Aannemer J. v.d. Weerden uit Altfort (Gelderland) voerde het werk uit.

In de oksel van schip en transept aan de noordwestzijde is rond 1900 een Lourdesgrot gebouwd met heiligenbeelden, smeedijzeren hek en sierbeplanting. De Schijndelse architect Ch. van Liempd heeft hieraan meegewerkt.

De te beschermen onderdelen vormen samen met het belendende complex het moederklooster van de door pastoor van Erp in 1836 gestichte congregatie, die vooral actief was op het gebied van de armenzorg, kinderopvang, onderwijs en zieken- en bejaardenzorg. Elders in het dorp en in het land bevinden en bevonden zich diverse dependances van de Congregatie.

Omschrijving.

De kloosterkapel met voorafgaande kloosterruimten ligt met de nokrichting van het dak evenwijdig aan de Kloosterstraat. Drie gevels liggen vrij op het kloosterterrein waarop verder een grote siertuin, oprijlaan en diverse paden. De zuidwestzijde grenst aan het kloostercomplex op (gewijzigde) dubbel-carrévormige plattegrond.

In de oksel van schip en transept aan de noordwestzijde is een lourdesgrot gebouwd met hekwerk, heiligenbeelden en sierbeplanting.

Waardering.

Het complex, bestaande uit een kloosterkapel met verbindingsstuk (tussen kapel en klooster) en een Lourdesgrot is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de Congregatie van de zusters van Liefde.

Het heeft architectuur- en kunsthistorische waarden vanwege de esthetische kwaliteiten van de detaillering; in het geval van de kapel met name op grond van de sluitingen van de transeptarmen. Verder vanwege de representatieve waarde van het werk binnen het oeuvre van de landelijk bekende architect J. Kayser.

Het complex heeft ensemblewaarden als onderdeel van het belendende klooster, dat als centraal moederklooster van de over het land verspreide congregatie van belang is. Verder is het belangwekkend als beeldbepalend onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble op de hoek van de Kloosterstraat en de Van Erpstraat.