Rucphen O 312
Rucphen O 313
Het Dreefje 3, 4721 PL te Schijf

Inleiding.

Het WOONHUIS "GERDAHOEVE" is in 1927 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Hurks. De bouwvolumes gaan vloeiend in elkaar over waarbij aan elke gevel evenredige aandacht is besteed.

Omschrijving.

Het éénlaagse onderkelderde woonhuis heeft een vrijwel L-vormige plattegrond met een hoge samengestelde paraboolkap met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen in siermetselverband met rollagen en staand metselwerk.

De voorgevel aan de straatzijde bestaat uit twee delen, beide met opgemetselde plantebakken. Links is er het iets terugspringende éénlaagse deel onder een langskap met brede houten gootlijst.

Rechts is er een risaliet met hoge steekkap met aangebouwde schoorsteen. Het linkerdeel heeft een breed toiletraam met ladderverdeling en voordeur met expressief houtornament. Naast de voordeur bevindt zich een zwart glazen gevelsteen waaruit blijkt dat de eerste steen gelegd is op 10-9-1927 door de familie Veraart. Op de gootlijst is de naam "Gerdahoeve" geschilderd. In het dak is een dakkapel onder plat uitkragend dak geplaatst, met twee openslaande laddervensters. Het rechterdeel heeft een breed raam met glas-in-loodbovenlichten, op de etage er boven een driedelig raam met ladderindeling en als zolderraam een tweedelig hoog smal raam. De rechterzijgevel heeft links aansluitend bij de schoorsteen een smal hoog deel met op de begane grond en op de eerste etage direct onder de gootlijst een smal hoog raam. Daarnaast bevindt zich een breed gedeelte waarbij de gootlijst de vorm volgt van een erker met afgeschuinde zijden en glas-in-loodbovenlichten.

In het dakvlak is een driedelige dakkapel met ladderindeling boven de erker. De achtergevel heeft een terugspringend deel met de achterkamer en een breder gedeelte met onder meer de woonkeuken. Bij beide delen scharniert de kap rondom een forse schoorsteen. Links twee kleine ramen met glas-in-lood, rechts een klein venster en een breed groot laddervenster. Achter het kleine raampje bevond zich oorspronkelijk een bedstee, nu een badkamer. Geheel rechts geeft een deur toegang tot de woonkeuken. Rechts naast de schoorsteen bevindt zich een brede dakkapel met plat dak. De drie openslaande vensters hebben een ladderindeling. De linkerzijgevel heeft een diep uitgebouwd deel aan de achterzijde, waarin zich de woonkeuken bevindt. Dit uitgebouwde deel bevindt zich onder een plat dak, ofschoon het door een brede knik in de kap lijkt of dit deel ook onder de bekapping valt.

Onder de gootlijst is een strook kleine vensters geplaatst. Daarachter een bouwdeel met één laddervenster. Nog iets verder terug springt het trappehuis, door de gootlijst en de kap heen gesneden en onder een plat dak geplaatst. Onderin een tweelichts kelderraam, de trap wordt verlicht door drie klimmende raampanelen met glas-in-lood. Een laatste weer nog iets verder inspringende geleding sluit aan bij de voorgevel en bezit een breed toiletraam met ladderverdeling.

Het interieur is gaaf en rijk aan details. Via de voordeur komt men in een brede diepe hal, evenals het toilet voorzien van sierbetegeling. Twee deuren ter rechterzijde geven toegang tot de kamer-en suite met schuifdeuren en hoekkasten. De voorkamer is voorzien van een marmeren schouw. Beide kamers bezitten parket en donkere houten lambrizering. De paneeldeuren en de lambrizering zijn van Amerikaans grenen. De achterkamer heeft tegen de achterwand een Art Déco betegelde schouw met aan weerskanten hoekbankjes, verlicht door twee vensters met glas-in-lood in geometrisch motief.

Ter linkerzijde is de toegang tot de royale bordestrap met houtwerk en sierbalusters met golfpatroon. Langwerpige glas-in-loodpanelen verlichten de trappartij. Daaronder geeft een deur toegang tot de kelder. Aan het einde van de hal is de woonkeuken geplaatst.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Als villawoning met losse stal is het pand innovatief. Het complex is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Hurks. Het is belangrijk vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Er is een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het complex is van belang vanwege de gaafheid van ex- en interieur, alsmede de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonboerderij

Hurks, J. ; Noord-Brabant