Inleiding.

Het complex "GERDAHOEVE" bestaat uit het vrijstaande WOONHUIS (1) met bijbehorende STAL (2). Beide zijn naar ontwerp van architect J. Hurks gebouwd in Expressionistische stijl. Het woonhuis verrees in 1927, de stal in 1928.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en de typologische ontwikkeling van de boerderij in het Interbellum. Als villawoning met losse stal is het pand innovatief. Het complex is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Hurks. Het is belangrijk vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Er is een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het complex is van belang vanwege de gaafheid van ex- en interieur, alsmede de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. De stal is met name belangrijk vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.