Rucphen O 313
Rucphen O 312
Het Dreefje 3, 4721 PL te Schijf

Inleiding.

De STAL behorende bij de GERDAHOEVE is gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van J. Hurks en het enige voorbeeld van agrarische bouw van diens hand. Enkele stalramen hebben een vereenvoudigde indeling gekregen. De stal is haaks geplaatst ten opzichte van de Gerdahoeve.

Omschrijving.

De hoge stal heeft een rechthoekige plattegrond en is gedekt door een deels asymmetrische paraboolkap met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, versierd met rollagen boven de vensters en deuren en vlechtingen bij de topgevel. De lange noordgevel die aan de straat grenst heeft een hoge gepleisterde plint en een regelmatige verdeling van getoogde vensters met rechte stalramen met zwart betegelde dorpels en getoogde deuren. Om de twee vensters is er één deur met beslag en zwart en wit geschilderde verticale planken. De naar het woonhuis toegekeerde westgevel heeft op de begane grond drie vernieuwde stalramen en een staldeur. Een latei boven het midden geeft aan dat hier oorspronkelijk een grote dubbele staldeur heeft gezeten. De hoge topgevel met vlechtingen is iets vooruitspringend gemetseld en is voorzien van een hooiluik met bovenlicht in sierroedenverdeling en een zeshoekig luchtrooster.

Rechts wordt de kap door een inspringing gescheiden van de hoge rechthoekige schoorsteen. Deze schoorsteen die de kap op de hoek doorbreekt maakt de overgang naar de lange zuidgevel mogelijk, met op de verdieping een reeks bandvensters onder uitkragende houten gootlijst. De indeling van de begane grond etage met de getoogde stalvensters en de deuren komt goedddeels overeen met die in de noordgevel. De oostgevel is het meest bewerkelijk uitgevoerd. Op de begane grond bevinden zich links en rechts getoogde deuren, in het midden dubbele rechtgesloten staldeuren. De hele topgevel erboven is voorzien van eveneens zwart en wit geschilderde houten planken. Bij een verbouwing in 1997 is het benedengedeelte van de topgevel voorzien van damwandplaten en schuifdeuren. De verticale richting ervan wordt onderbroken door de openslaande luiken boven de centrale poort en het Expressionistische sierhoutwerk in de top. Deze gevel wordt verlicht door vier smalle vensters. De stal heeft op de begane grond een groot stalgedeelte en bij de schoorsteen een stookruimte. Een trap bij dit stookhok geeft toegang tot de verdieping met hooizolder, die deels van een cementen en deels van een planken vloer is voorzien. De kap wordt gesteund door een grenen spantconstructie. De dakpannen zijn aan de binnenzijde met stro afgewerkt.

Waardering.

De stal is van algemeen belang. De stal heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Als stal van een boerderij in Noord-Brabant is het object innovatief. Het pand is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect. Het is belangrijk vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en bijzondere ornamentiek. Er is een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De stal is van belang vanwege de gaafheid van ex- en interieur en wegens de functionele zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Landbouwschuur

Verbouwing in 1997