Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517045
Complexnummer
517043 - Dennenbos
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82732/174
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rucphen Q 770
Hoeksestraat 27, 4721 SP te Schijf

Omschrijving

Inleiding.

De LANGGEVELBOERDERIJ is gebouwd rond 1935-1939, vermoedelijk naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen, in Traditionalistische stijl met Um 1800-motieven. Het merendeel van de ramen en deuren is rond 1970 vernieuwd.

Omschrijving.

De tweelaagse langgevelboerderij heeft een rechthoekige plattegrond en een aan alle zijden overkragend zadeldak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. De voorgevel heeft links het woongedeelte met tussen twee getoogde klepramen de voordeur met getoogd bovenlicht. Alle bovenlichten zijn voorzien van een uitgemetselde baksteen wenkbrauwboog. De ramen van het woonhuis zijn voorzien van getoogde luiken met drievoudige diabolobeschildering.

Boven de deur bevinden zich twee kleine raampjes, gekoppeld door vensterdorpel en wenkbrauwboog. De raampjes en luiken op de verdieping worden overschaduwd door het brede overstek op smalle houten schoren. Naast dit woongedeelte bevindt zich een staldeur en een zesruits raam. Hierboven respectievelijk gekoppelde raampjes en een getoogd luik. De tweede helft van het pand heeft een later versmalde staldeur, een zesruits raam met luik erboven en een tot vierruits stalraam veranderd venster. De zijgevels zijn voorzien van staldeur, stalramen en hooiluik. In de nok is een vierruits stalen rondraam geplaatst. De achtergevel is voorzien van een aantal dubbele staldeuren, zesruits stalramen en klepramen voor de woning.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, met name de ontginning en stichting van landgoederen met agrarische functie nabij de landsgrens, tevens is het van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere variant van de Traditionalistische stijl. Het complex is tevens van belang vanwege de gaafheid van met name het exterieur en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517043. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1939
globaal
Merendeel deuren/ramen rond 1970 vernieuwd
verbouwing
1939
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Traditionalisme
invloeden