Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517047
Complexnummer: 
517046 - boerderij/schuur/bakhuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82732/153
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rucphen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Sprundel
X-Y coördinaat: 
101440 - 395439

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

De LANGGEVELBOERDERIJ dateert uit 1915. Rond 1970 zij enkele ramen in de achtergevel vereenvoudigd en is het interieur deels aan de eisen des tijds aangepast.

Omschrijving.

De langgevelboerderij heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit machinale baksteen met rechte muurankers en bezit een zadeldak met zwarte kruispannen. De plint is gepleisterd. De voorgevel aan de zijde van de Ettenseweg heeft van links naar rechts een paneeldeur met gedeeld bovenlicht en een zesruits schuifvenster met luiken. Boven alle strekken en togen van de muuropeningen is het metselwerk met wit geverfde baksteen versierd. Na dit woongedeelte volgt een staldeur met getoogd gedeeld bovenlicht, een negenruits stalraam en een dubbele getoogde staldeur. De rechterzijgevel heeft op de begane grond drie ijzeren stalraampjes en in de topgevel een hijsluik. De linkerzijgevel heeft links een getralied kelderraam en in de topgevel een klein venster. De achtergevel is voorzien van een deur met getoogd gedeeld bovenlicht, een negenruits ijzeren stalraam en een dubbele getoogde staldeur. De rechterzijgevel heeft op de begane grond drie ijzeren stalraampjes en in de topgevel een hijsluik. De linkerzijgevel heeft links een getralied kelderraam en in de topgevel een klein venster. De achtergevel is voorzien van een deur met getoogd gedeeld bovenlicht. Verder een schuifraam en een klepraam als opkamerraam geheel rechts, beide met luiken. Het interieur bevat naast het oude niet meer als zodanig in gebruik zijnde stalgedeelte een keuken aan de achterzijde met een schouw met houten geprofileerde lijst. Daaraan grenst een ruimte met een bedstee, twee ingebouwde kasten en een opkamer met een houten trapje. Hieronder bevindt zich de kelder. De voordeur geeft direct toegang tot de woonkamer. Hierin bevindt zich een schouw met houten acunthusbladconsoles. Alle paneeldeuren in de woning zijn voorzien van de oorspronkelijke ovale houten deurknoppen.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het is typologisch van belang als voorbeeld van een kleine boerderij. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPolderstraat24714 SWSprundel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RucphenT1588

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151915exactvervaardiging
19701970globaalverbouwing