Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517048
Complexnummer
517046 - boerderij/schuur/bakhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82732/98
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Rucphen T 1588
BY Polderstraat 2, Sprundel

Omschrijving

Inleiding.

De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Bij een latere verbouwing is de karakteristieke inspringing in de plattegrond voor de inrijpoorten rechtgetrokken en dichtgezet met baksteen. Deze schuur bevindt zich achter de langgevelboerderij, ter linkerzijde.

Omschrijving.

De Vlaamse Schuur heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit geteerde houten planken en deels uit handvorm en machinale baksteen. Op het schilddak ligt riet. De gevels zijn voorzien van diverse staldeuren en ijzeren stalraampjes. De korte achtergevel is blind. Het bakstenen deel is voorzien van rechte muurankers. Het inwendige herbergt het oorspronkelijke gebint.

Waardering.

De Vlaamse Schuur is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het is typologisch van belang als voorbeeld van een kleine boerderij. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517046. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal
verbouwing
1875
1900
globaal
verbouwing
1960
1970
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden