Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517073
Complexnummer
517072 - R.K. Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82690/179
Kadastrale aanduiding
Bergen op Zoom D 1210
Bergen op Zoom, Mastendreef 5

Omschrijving

Inleiding.

GRAFTOMBE in Neo-Gotische stijl uit 1900 met treurengel gesigneerd door de beeldhouwer Jan Custers, gesitueerd in de middencirkel rond de Calvarieheuvel.

Omschrijving.

De rechthoekige hardstenen graftombe staat op een voetplaat en verjongt naar boven en is 1.31 meter breed, 2 meter lang en 1 meter hoog. In de zijden bevinden zich wit marmeren plaquettes met de namen en functies van de overledenen. Hier rusten onder meer een lid der Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, geb. 22 oct. 1822 overl. 5 mei 1870. Zijn naam is onleesbaar geworden. Voorts Jacobus Verduyn geb. 12 mrt 1785 overl. 24 juli 1862 en zijne echtgenoote Maria Raats 12 mrt 1793 - 17 april 1856. De namen worden voorafgegaan door: D.O.M. en besloten door R.I.P. De laatste ter aarde bestelling vond plaats in 1902 en betrof de in 1825 geboren Cornelis David Lodewijk Verduyn. Op deze tombe staat een groot beeld, hoogstwaarschijnlijk van lichtgekleurde hardsteen, van 1.30 meter hoog dat is gesigneerd door J. Custers uit Stratum. Een geknielde engel met olijftak bij de voet reikt een lauwerkrans naar een graf in de vorm van een door klimop overwoekerd kruis. Aan de voet van dit kruis is een groot anker afgebeeld.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517072. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Custers, J. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker