Inleiding.

De R.K.-BEGRAAFPLAATS dateert uit het tweede kwart van de negentiende eeuw en deze bevindt zich verder buiten de bebouwde kom. Het oudste nog bestaande graf dateert uit 1837. In 1856 is er een door bomen en hagen omzoomd hoofdpad aangelegd, uitlopend in een Calvarieheuvel met pastoorsgraven. Hieromheen bevindt zich een driekwart gesloten kring met graven van notabelen. Ten zuiden hiervan bevinden zich drie halve cirkels met dicht opeen gezette grafmonumenten. Naar het oosten bevindt zich een ander hoofdpad met voorname graven. Het merendeel van de overige oudere graven waren algemene graven, waar kort achter elkaar twee tot zelfs drie zerken zijn neergezet. Het geheel wordt omgeven door een beukenhaag. Beschermd worden vijf GRAFTOMBES, een GRAFZERK, een GRAFMONUMENT en een GRAFKAPEL.

Waardering.

De aanleg van de begraafplaats is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van diverse ateliers uit de provincie en de regio. Het is gaaf bewaard gebleven.