Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525847
Complexnummer: 
517072 - R.K. Begraafplaats
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 mei 2006
Kadaster deel/nr: 
15470/16
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen op Zoom
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen op Zoom
X-Y coördinaat: 
80945 - 390550

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

GRAFKAPEL in Neogotische stijl uit 1894, gesitueerd in vak I aan de rand van de middencirkel van de Calvarieheuvel.

Omschrijving.

De hardstenen grafkapel heeft een rechthoekige plattegrond en is 1.85 meter breed, 2.50 lang en 3.20 hoog. In het hardstenen zadeldak met sierkam zijn schubleien uitgehakt. Voor de ingang is van hardsteen een driepasluifel met hogels gemaakt, rustend op een dubbel stel Neogotische zuiltjes met pinakelbekroning. Op de nok staat een bewerkt kruis met vierpas. Het rechter voetstuk is gesigneerd door Victor Patteet uit Antwerpen. De metalen deur is voorzien van een uitgezaagd kruis met stralen en sterren en het Alpha- en Omegateken. In het onderpaneel bevond zich een nu verdwenen gevleugelde zandloper. In het spitsbogige veld boven de deur bevindt zich de aanduiding: "familiegraf" en arabesken. In de zijden bevinden zich twee spitsboogvensters met afzaat en een sierband om de bovenzijde. De oorspronkelijke glas-in-loodvulling is verloren gegaan. De achterzijde van de grafkapel bezit op de hoeken eveneens zuiltjes op drievoudige verjongende voet en pinakels, de nok heeft een hoge tuitafsluiting. In het topgeveldeel bevindt zich een rond glas-in-loodraampje. Dit toont het vlammend omstraalde oog van God in een driehoek. Het interieur bevat een marmeren altaar met uit schellak ingewerkte voorstellingen van engelen met de geestesduif, een doornenkroon en het woord pax. In de zijden van de grafkapel zijn marmeren gedenkstenen aangebracht. De oudste is voor dhr. P.C. La Fontijn, 18 oct. 1894. Zijn echtgenote, mevr. A.J. Bastiaanse, ligt hier sedert 19 dec. 1897 eveneens begraven evenals Jeannette P.C.E. La Fontijn, 19 feb. 1901, en Michel La Fontijn, 27 aug. 1947.

Waardering.

De grafkapel is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Neogotisch familiegraf. Het is gaaf bewaard gebleven.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
Bergen op ZoomMastendreef 5

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafkapel(H)Katholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen op ZoomD1210

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18701900globaalvervaardiging

Betreft Grafkapel